Τεράστια είναι τα κενά που παρουσιάζει ο κλάδος σε αεροσυνοδούς και κυρίως πιλότους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην αναζωπύρωση της ταξιδιωτικής κίνησης.

Γη και ύδωρ προσφέρουν οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να προσελκύσουν νέο προσωπικό και να καλύψουν τα μεγάλα κενά που έχουν σε πιλότους και αεροσυνοδούς. Μάλιστα, αν τα κενά αυτά δεν καλυφθούν εγκαίρως, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ταξιδιωτική κίνηση της εορταστικής περιόδου και όχι μόνο.

Βέβαια, πρόκειται για ένα πρόβλημα που οι ίδιες οι εταιρείες δημιούργησαν, όταν με την έκρηξη της πανδημίας και τα σαρωτικά περιοριστικά μέτρα που καθήλωσαν τα αεροσκάφη προχώρησαν σε μαζικές περικοπές και απολύσεις από όλους τους τομείς. Και αυτό παρά το γεγονός πως το αμερικανικό Δημόσιο στήριξε τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες με σημαντικά χρηματικά ποσά, συνολικά 54 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή βοήθεια, προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση τους και την επιβίωση των θέσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση τώρα… τρέχουν και δεν φτάνουν για να αναπληρώσουν το χαμένο προσωπικό σε ένα διάστημα που γενικότερα η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ υποφέρει από σημαντικά κενά και ελλείψεις σε εργαζομένους. Αν και από τα νούμερα είναι σαφές πως συγκριτικά με άλλους κλάδους έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες να πείσουν τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην ταξιδιωτική βιομηχανία. Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο ο συνολικός αριθμός προσωπικού στον αεροπορικό κλάδο ήταν κατά 14,3% χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα, όταν συγκριτικά στην εστίαση η απασχόληση έχει ανέβει με αποτέλεσμα ο αριθμός του προσωπικού να είναι μόλις 6,4% χαμηλότερα σε σχέση με το 2019.

Ελκυστικές προσφορές 

Με δεδομένο τον ανταγωνισμό, η κάθε εταιρεία αγωνίζεται να προσφέρει όσο πιο ελκυστικά… πακέτα για να διασφαλίσει επιπλέον προσωπικό και δη, πιλότους. Και βέβαια από τον ανταγωνισμό αυτό μεγάλες χαμένες είναι οι μικρότερες, περιφερειακές εταιρείες από τις οποίες οι μεγάλες προσπαθούν να «κλέψουν» προσωπικό.

Για παράδειγμα, η Piedmont Airlines, θυγατρική της American, προσφέρει ένα λίαν παχυλό μπόνους της τάξεως των 180.000 δολαρίων σε κάθε πιλότο, ενώ για μια απλή θέση υπαλλήλου στο αεροδρόμιο η United Airlines προσφέρει μπόνους υπογραφής (συμβολαίου) αξίας 5.000 δολαρίων.

Για το προσωπικό εδάφους η χαμηλού κόστους Spirit Airlines αύξησε τους μισθούς κατά 30%, ενώ για πρώτη φορά εισάγει στοχευμένο μπόνους που κυμαίνεται από  1.250 έως 4.500 δολάρια το χρόνο για τις αεροσυνοδούς.

Σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς προσφέρουν όλες οι εταιρείες, όπως η United, η American και η Southwest με την τελευταία να έχει ήδη υπολογίζει πως η αύξηση του  μισθολογικού κόστους θα ξεπεράσει το 14% σε σχέση με το 2019.

Εξάλλου, οι επιβατικές αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν εσχάτως και πολύ σκληρό ανταγωνισμό για την προσέλκυση προσωπικού και κυρίως πιλότων από τις εμπορικές αεροπορικές εταιρείες και τα cargo αεροσκάφη της FedEx, της UPS και της Amazon, που έχουν επενδύσει σημαντικά στην ενίσχυση των μεταφορών σαν αποτέλεσμα της έκρηξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ελλειψη σε πιλότους

Σύμφωνα με την Regional Airline Association, τα επίπεδα προσφοράς σε νέους πιλότους υποχώρησαν κατά 60% το 2020 και φέτος παραμένουν κατά 36% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Η έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό και κυρίως πιλότους ήταν ο λόγος που η Delta Airlines ρίσκαρε οικονομικά να μην προχωρήσει σε απολύσεις πέρυσι, παρόλο που κατέγραψε 18.000 απώλειες σε προσωπικό μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και εθελοντικής αποχώρησης στην καρδιά της πανδημίας.

Πάντως, αν η κατάσταση αυτή δεν βελτιωθεί σύντομα, πολλές εταιρείες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κατάργηση δρομολογίων κυρίως σε τοπικές και λιγότερο δημοφιλείς διαδρομές. «Είναι απλό, δεν έχουμε αρκετούς πιλότους για να πετάξουν όλα τα αεροπλάνα» παραδέχτηκε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της United, Σκοτ Κίρμπι.

Πηγή: ot.gr