Η Airbus, η Air France και η DSNA , ο γαλλικός πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας (ANSP), άρχισαν να εργάζονται για την ανάπτυξη των «πιο ενεργειακά αποδοτικών πτήσεων», μετά την εναρκτήρια πτήση επίδειξής τους από το Παρίσι στο Τουλούζη Μπλάγνακ την ημέρα της συνόδου κορυφής της Airbus.

Το αεροσκάφος πραγματοποίησε μια βελτιστοποιημένη πορεία, σηματοδοτώντας την πρώτη από μια σειρά δοκιμών που σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022 στο πλαίσιο του έργου « ALBATROSS » της κοινής επιχείρησης Single European Sky ATM (SESAR JU) .

Το ALBATROSS είναι μια πρωτοβουλία μεγάλης κλίμακας από μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες ενδιαφερομένων στην αεροπορία με επικεφαλής την Airbus.

Στόχος του είναι να αποδείξει, μέσω μιας σειράς ζωντανών πτήσεων επίδειξης σε όλη την Ευρώπη, τη σκοπιμότητα υλοποίησης των περισσότερων ενεργειακά αποδοτικών πτήσεων βραχυπρόθεσμα, συνδυάζοντας πολλές τεχνικές και λειτουργικές καινοτομίες Ε & Α.

Το «ALBATROSS» ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση καλύπτοντας όλες τις φάσεις πτήσεων, με άμεση συμμετοχή όλων των σχετικών ομάδων ενδιαφερομένων (όπως αεροπορικές εταιρείες, ANSP, διαχειριστές δικτύων, αεροδρόμια και βιομηχανία) και αντιμετωπίζοντας τόσο τις επιχειρησιακές όσο και τις τεχνολογικές πτυχές της αεροπορίας και της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (ATM).

Πολλές λύσεις θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των επιδείξεων πτήσης, από νέες διαδικασίες προσέγγισης ακριβείας έως συνεχή ανάβαση και κάθοδο, πιο δυναμική διαχείριση των απαραίτητων περιορισμών στον εναέριο χώρο, βιώσιμη οδήγηση και βιώσιμη χρήση καυσίμων αεροπορίας (SAF).

Χάρη στη μετάδοση τετραδιάστατων δεδομένων τροχιάς, το ATM θα είναι σε θέση να βελτιστοποιήσει και να προβλέψει καλύτερα την τροχιά ενός αεροσκάφους, επιτρέποντάς του να μειώσει άμεσα και συγκεκριμένα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας πτήσης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, αυτές οι ζωντανές δοκιμές θα περιλαμβάνουν περίπου 1.000 πτήσεις επίδειξης, παρουσιάζοντας ώριμες λειτουργικές λύσεις με πιθανή εξοικονόμηση καυσίμων και εκπομπών CO2. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να είναι διαθέσιμα το 2022.

Η Airbus θα παραδώσει εμπορικά αεροσκάφη που έχουν ολοκληρωθεί στις ΗΠΑ με Sustainable Aviation Fuel.

Επίσης, η Airbus θα ξεκινήσει την παράδοση όλων των αεροσκαφών από τις αμερικανικές εγκαταστάσεις παραγωγής στο Mobile, Alabama με Sustainable Aviation Fuel (SAF) αργότερα φέτος. Η πρωτοβουλία αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την εκπλήρωση της δέσμευσης της Airbus για ανάπτυξη με ουδέτερο άνθρακα στον τομέα των αερομεταφορών.

Πηγή: tourismtoday.gr