Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το υψηλότερο κόστος καυσίμων και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ολόκληρο τον κλάδο απειλούν να αυξήσουν τις τιμές και να καθυστερήσουν την παράδοση αεροσκαφών και ανταλλακτικών.

Ο Robert Martin, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μίσθωσης αεροσκαφών BOC Aviation, προειδοποίησε για “τρομακτικές” αυξήσεις στο κόστος ασφάλισης αεροσκαφών λόγω του πολέμου, καθώς και για αυξανόμενες καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων αεροσκαφών και ανταλλακτικών.

Ο Martin δήλωσε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών αεροπορικών εταιρειών του Capa Centre for Aviation: “Θα δούμε τον αντίκτυπο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στο κόστος ανανέωσης της ασφάλισης. Θα υπάρξουν φέτος τεράστιες απαιτήσεις για κατάσχεση [αεροσκαφών που έχουν εγκλωβιστεί στη Ρωσία] και αυτό θα έχει αντίκτυπο στο κόστος ασφάλισης. Όταν οι ασφαλιστές υφίστανται μεγάλες απώλειες, τις διεκδικούν από όλους. Ακούω τρομακτικά νούμερα για τις ανανεώσεις”.

Προειδοποίησε επίσης για ζητήματα εφοδιασμού: “Υπάρχει ζήτημα με την απασχόληση και τον πληθωρισμό των μισθών τώρα σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Πολλοί παλαιότεροι εργαζόμενοι στις κύριες κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών πήραν σύνταξη κατά τη διάρκεια του Covid και δεν επιστρέφουν, οπότε υπάρχει μεγάλη ανάγκη επανεκπαίδευσης. Υπάρχει κατά μέσο όρο τρίμηνη καθυστέρηση στις παραδόσεις αεροσκαφών στενής ατράκτου”.

“Θα μπορούσαμε να δούμε πληθωρισμό 8% στα ανταλλακτικά αεροσκαφών και σε όλες τις συμβάσεις υπηρεσιών φέτος”, συμπλήρωσε.

Πηγή: tourismtoday.gr