Η πανδημία έχει αλλάξει την συμπεριφορά των ταξιδιωτών, οι οποίοι, σύμφωνα με την Wizz Air, πλέον περιμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τους αερομεταφορείς να εκτιμήσουν τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση για τα ταξίδια.

Τα σχόλια του προέδρου της low-cost αεροπορικής, Ρόμπερτ Κάρεϊ, δείχνουν ότι η τάση που παρατηρείται σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ενισχύεται από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον.

Οι ταξιδιώτες αξιολογούν κατά πόσο θα μπορέσουν να ταξιδέψουν λόγω των νέων ταξιδιωτικών περιορισμών, σημείωσε, μιλώντας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αεροπλοΐας στο Λονδίνο.

«Οι πελάτες κάνουν κράτηση όλο και πιο κοντά» (στην ημερομηνία του ταξιδιού), είπε ο Κάρεϊ.

Η παραλλαγή Όμικρον χρειάστηκε λιγότερο από μία εβδομάδα για να θέσει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου. Προς το παρόν, οι αερομεταφορείς, όπως η EasyJet, δηλώνουν ότι βλέπουν μείωση της ζήτησης μέχρι το τέλος του έτους, ενώ άλλοι, όπως η JetBlue που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, δεν έχουν δει σημαντική πτώση.

Με τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών βιώνουν τις συνέπειες, με την επιστημονική κοινότητα να αναζητά ακόμα απαντήσεις σχετικά με την επικινδυνότητα της νέας παραλλαγής.

«Ο τελευταίος γύρος κυβερνητικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο ήταν ασυντόνιστος και ασυνεπής, και αυτό έκανε τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια πιο περίπλοκα τόσο για τις αεροπορικές εταιρείες όσο και για τους επιβάτες», δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της British Airways, Άλεξ Κρούζ.

Όπως είπε, παρόλο που οι αερομεταφορείς μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα στις εξελίξεις, «εξακολουθεί να είναι ένα πλήγμα για την ανάκαμψη που βρισκόταν σε εξέλιξη».

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις που συνδέονται με την Όμικρον, με τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Air France-KLM, η Deutsche Lufthansa και η British Airways, να σημειώνουν άνοδο την Τετάρτη με την ευρύτερη αγορά καθώς οι traders αξιολογούν τα τελευταία νέα.

Η οπισθοδρόμηση στα διεθνή αεροπορικά ταξίδια είναι έτοιμη να βαθύνει με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία να θέλουν πιο «ελεγχόμενα» σύνορα. Πιο αυστηρή η Ιαπωνία ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν τις νέες εισερχόμενες κρατήσεις για τον μήνα Δεκέμβριο. Τα ταξίδια με εισιτήρια που έχουν ήδη πωληθεί μπορούν να συνεχιστούν, εν αναμονή των εξελίξεων για την Όμικρον.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για τα τεστ στα διεθνή ταξίδια, ζητώντας αρνητικό τεστ Covid που έχει πραγματοποιηθεί εντός μίας ημέρας από την αναχώρηση αντί για εντός τριών ημερών που ίσχυε ως τώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg, θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις να αναθεωρούν τους ταξιδιωτικούς κανόνες καθημερινά για να σταματήσουν την εξάπλωση της παραλλαγής.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε σε αυτό το σημείο εάν έχουμε δει αντίκτυπο ή όχι», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JetBlue, Ρόμπιν Χέις. Όπως εξήγησε, λόγω της αβεβαιότητας, η JetBlue έχει δει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ευέλικτα προϊόντα, όπως εισιτήρια που δεν συνοδεύονται από χρεώσεις αλλαγής ή ακύρωσης, καθώς και ταξιδιωτική ασφάλιση.

Πηγή: naftemporiki.gr