Οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 72% τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, με περιορισμούς στα ταξίδια, χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών και παγκόσμια δράση για τον περιορισμό του ιού COVID-19, όλα, συμβάλλοντας στη χειρότερη χρονιά που καταγράφεται στην ιστορία του τουρισμού. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), οι παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί υποδέχθηκαν, 900 εκατομμύρια λιγότερους διεθνείς τουρίστες από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 935 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε έσοδα από εξαγωγές από διεθνείς τον τουρισμό, πάνω από 10 φορές σχετικά με την απώλεια του 2009 λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Από την έναρξη αυτής της κρίσης, ο UNWTO παρέχει στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις αξιόπιστα δεδομένα που δείχνουν τον άνευ προηγουμένου αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στον παγκόσμιο τουρισμό Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili δήλωσε: «Από την έναρξη αυτής της κρίσης, ο UNWTO έχουν δοθεί στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν τον άνευ προηγουμένου αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στον παγκόσμιο τουρισμό. Ακόμη και όταν τα νέα για ένα εμβόλιο ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος προς την ανάκαμψη. Πρέπει λοιπόν να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ασφαλές άνοιγμα συνόρων, ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση. ” Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο UNWTO αναμένει ότι οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν κατά 70% έως 75% για ολόκληρο το 2020. Σε αυτήν την περίπτωση, ο παγκόσμιος τουρισμός θα έχει επιστρέψει σε επίπεδα πριν από 30 χρόνια, με 1 δισεκατομμύριο λιγότερες αφίξεις και απώλεια ορισμένων 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από διεθνή τουρισμό. Αυτή η τεράστια μείωση του τουρισμού λόγω της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική απώλεια 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ.


Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ανάκαμψη
Η Ασία και ο Ειρηνικός, η πρώτη περιοχή που υπέφερε από την επιδημία της πανδημίας και εκείνη με το υψηλότερο επίπεδο ταξιδιωτικών περιορισμών μέχρι σήμερα, σημείωσε μείωση κατά 82% στις αφίξεις τους πρώτους δέκα μήνες του 2020. Η Μέση Ανατολή σημείωσε 73% πτώση, ενώ η Αφρική σημείωσε πτώση 69%. Οι διεθνείς αφίξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική μειώθηκαν κατά 68%. Η Ευρώπη σημείωσε μικρότερες μειώσεις 72% και 76% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, μετά την ελαφρά αν και βραχύβια ανάκαμψη τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής του Ιουλίου και του Αυγούστου. Η επανεμφάνιση του ιού σε όλη την περιοχή οδήγησε στην επαναφορά ορισμένων μορφών περιορισμών ταξιδιού.
Στο άλλο άκρο του φάσματος, η Ασία και ο Ειρηνικός συνέχισαν να σημειώνουν πτώσεις σχεδόν 100% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αντανακλώντας το συνεχιζόμενο κλείσιμο συνόρων στην Κίνα και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην περιοχή. Η Αμερική σημείωσε σταδιακή βελτίωση από τον Ιούνιο με συγκριτικά χαμηλότερες μειώσεις στις διεθνείς αφίξεις έως τον Οκτώβριο. Αυτό αντικατοπτρίζει την επανέναρξη πολλών προορισμών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών στην Καραϊβική. Ο Γενικός Γραμματέας Pololikashvili προσθέτει: «Μια συντονισμένη προσέγγιση για τη χαλάρωση και την άρση των περιορισμών στα ταξίδια όποτε είναι ασφαλές να το κάνω, είναι απαραίτητη. Αυτό όχι μόνο θα ανοίξει ξανά προορισμούς μέχρι τον τουρισμό, αλλά σαφείς και συνεπείς κανόνες μεταξύ των χωρών θα συμβάλουν σημαντικά στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στα διεθνή ταξίδια και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. “

Η ζήτηση παραμένει αδύναμη συνολικά παρά μια μικρή βελτίωση σε ορισμένες αγορές
Τα στοιχεία σχετικά με τις διεθνείς τουριστικές δαπάνες εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν την πολύ χαμηλή ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό. Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δείξει κάποια σημάδια ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, η ζήτηση για εγχώριο τουρισμό συνεχίζει να αυξάνεται σε ορισμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας.

Κοιτώντας μπροστά, η ανακοίνωση ενός εμβολίου και η έναρξη του εμβολιασμού αναμένεται να αυξήσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών χαλαρώνει ή καταργεί τους περιορισμούς στα ταξίδια. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του UNWTO, το ποσοστό των κλειστών προορισμών μειώθηκε από 82% στα τέλη Απριλίου 2020 σε 18% στις αρχές Νοεμβρίου (εκφραζόμενο σε ποσοστό διεθνών αφίξεων).

Τα εκτεταμένα σενάρια για την περίοδο 2021-2024 που παρουσίασε η εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον τουρισμό δείχνουν ανάκαμψη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις θα μπορούσε να διαρκέσει μεταξύ δυόμισι και τέσσερα χρόνια.

aviationlife.gr με πληροφορίες από UNWTO