Η μετατροπή της αεροπορικής βιομηχανίας σε φιλική προς το περιβάλλον, μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ο στόχος της επόμενης μέρας για τον κλάδο.

Μάλιστα, ένας συνασπισμός, αποτελούμενος από κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, αεροδρόμια, κατασκευαστές αεροσκαφών και διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας, δεσμεύτηκαν με ανακοίνωσή τους, να πετύχουν «πράσινες» πτήσεις μέχρι το 2050, στηρίζοντας τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο νέος στόχος σηματοδοτεί μια σημαντική αύξηση από την προηγούμενη φιλοδοξία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), που τέθηκε το 2009, να μειώσει τις εκπομπές CO2 της αεροπορίας στο μισό έως το 2050.

Η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο, ως σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), υπεύθυνη για το 2-3% των παγκόσμιων εκπομπών, και ένας από τους πιο απαιτητικούς τομείς σε εκπομπή διοξειδίου.

Διάφορες πρωτοβουλίες ακολουθούνται για την αντιμετώπιση των κλιματικών επιπτώσεων της βιομηχανίας, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν προσπάθειες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των αεροσκαφών, την ανάπτυξη βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) ή τη δημιουργία αεροσκαφών που χρησιμοποιούν συστήματα πρόωσης χαμηλού ή μηδενικού άνθρακα, όπως ηλεκτρικά ή υδρογόνου.

Η δήλωση σκιαγράφησε μερικά από τα βασικά βήματα και πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσει ο κλάδος για την επίτευξη της φιλοδοξίας του για μείωση των εκπομπή. Αυτά περιλαμβάνουν μια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, σε αυξημένη χρήση βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας (SAF).

Πηγή: business4sdgs.gr