Με σκοπό να τιμήσουν την 80ή επέτειο από τη μάχη της Κρήτης, η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα και ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών συνδιοργανώνουν φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Φίλοι και Συμπολεμιστές – Φόρος τιμής στους δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν ανάμεσα στους Αυστραλούς και τους Έλληνες στη Μάχη της Κρήτης».

Η έκθεση φιλοξενείται στο επίπεδο των αφίξεων, στην Intra-Schengen περιοχή και θα προβάλλεται σε επιλεγμένες οθόνες του αεροδρομίου ως τις 31 Οκτωβρίου.

«Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και συγκίνηση, φιλοξενούμε στο αεροδρόμιο της Αθήνας την τόσο ξεχωριστή και σημαντική αυτή έκθεση φωτογραφίας που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021.

Η έκθεση αυτή αποτυπώνει μοναδικά τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλήνων και Αυστραλών. Οι δεσμοί αυτοί γεννήθηκαν δεκαετίες πριν και παραμένουν άφθαρτοι κι αναλλοίωτοι στο χρόνο», σημείωσε η διευθύντρια επικοινωνίας και μάρκετινγκ του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 15 Μαΐου, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη και του πρέσβη της Αυστραλίας, Αθανάσιου Σπύρου.

«Ως Έλληνες, αλλά κι ιδιαίτερα ως Κρητικοί, είμαστε ευγνώμονες για τη θυσία αυτών των ανθρώπων, που είναι ήρωες και της δικής μας πατρίδας.

Και αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνει σήμερα κάθε ταξιδιώτης που επισκέπτεται αυτή την εξαιρετική έκθεση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι αξίες που συνδέουν τους λαούς μας παραμένουν ζωντανές και ισχυρές», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν βρακοφόροι από τον Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Ερωτόκριτος» του Κωνσταντίνου Κυριακάκη.

«Με τον αγώνα τους, ο κρητικός λαός και οι συμμαχικοί στρατιώτες ενσάρκωσαν την πίστη στο δίκαιο και την ελευθερία, το αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης για τους συντρόφους, την έννοια της αυτοθυσίας.

Παρά τον χρόνο και την απόσταση, η Αυστραλία δεν ξέχασε και δεν θα ξεχάσει ποτέ τη βοήθεια του Κρητικού λαού. Τους ευχαριστούμε και τους είμαστε ευγνώμονες», υπογράμμισε ο πρέσβης της Αυστραλίας, Αθανάσιος Σπύρου, αφού ευχαρίστησε τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών για τη θερμή υποστήριξη και φιλοξενία της έκθεσης.

Μέσα από 59 μοναδικά φωτογραφικά τεκμήρια από το αρχείο του Πολεμικού Μουσείου της Αυστραλίας, η έκθεση επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στη συμμετοχή των Αυστραλών στρατιωτών στη Συμμαχική εκστρατεία στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 1941 και καταλήγοντας στη Μάχη της Κρήτης (21 Μαΐου – 1 Ιουνίου 1941).

Η μάχη της Κρήτης αναδεικνύεται σε σύμβολο φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ λαών όπου, παρά την γεωγραφική απόσταση, παραμένουν ενωμένοι στον αδιάκοπο και ανυποχώρητο αγώνα για ελευθερία.

Πηγή: moveo.gr