Στη δίνη της πανδημίας του νέου κορονοϊού εξακολουθούν, όπως αναμενόταν, να βρίσκονται για 10ο συνεχή μήνα οι αερομεταφορές, με την κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» να κινείται το πρώτο 20ήμερο του Δεκεμβρίου στα επίπεδα του Νοεμβρίου.

Κατά πληροφορίες, η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας καταγράφει καθίζηση σε ποσοστό 85% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρά το γεγονός ότι, με βάση τα στοιχεία του Eurocontrol, έχει σημειωθεί μία μικρή ανάκαμψη λόγω των εορτών.

Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας τον προτελευταίο μήνα του έτους, τον Νοέμβριο, σημείωσε πτώση σε ποσοστό 84,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Φέτος, το διάστημα 17-21 Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκαν 31 εταιρίες που πραγματοποίησαν διεθνείς πτήσεις, έναντι 66 που πετούσαν την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σε επίπεδο εσωτερικού δικτύου, πτητικό έργο πραγματοποιούν η Aegean Airlines, η Sky Express και η Ellinair.

Αυτές είναι οι αεροπορικές εταιρίες που πέταξαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το διάστημα 17-21 Δεκεμβρίου:

* Aegean Airlines S.A.

* Aeroflot Russian International A

* Air China International Corp.

* Air France

* Air Serbia

* Alitalia

* Austrian Airlines Oesterreichisc

* British Airways Plc

* Bulgaria Air

* Cyprus Airways Ltd

* Easyjet Airline Co. Ltd

* Easyjet Europe Airline Gmbh

* Easyjet Switzerland

* Egypt Air

* Emirates

* Ethiopian Airlines Enterprise

* Eurowings

* Gulf Air Company Gsc

* Klm

* Lufthansa

* Mea

* Olympic Air

* Qatar Airways WLL

* Ryanair Ltd

* Scandinavian Airlines

* Swiss Intl Air Lines

* Tarom Romania

* Transavia Airlines C.V.

* Transavia France

* Wizzair

* Wizzair UΚ Limited

Προγραμματισμός

Την ίδια στιγμή, στάση αναμονής τηρεί η πλειονότητα των αεροπορικών εταιριών, οι οποίες αυτή την περίοδο τα προηγούμενα χρόνια οριστικοποιούσαν το πτητικό έργο της επόμενης χρονιάς. «Φέτος τα πράγματα εξαιτίας της πανδημίας είναι πολύ διαφορετικά. Eχουμε θετικό feedback, ωστόσο οι εταιρίες αυτή τη στιγμή έχουν visibility τριών εβδομάδων, δεν μπορούν να κάνουν ασφαλή προγραμματισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη δεδομένη περίοδο», επισημαίνουν πηγές της αγοράς.

Καθοριστικό ρόλο, άλλωστε, στη διαμόρφωση του τελικού πλάνου των αεροπορικών εταιριών αναμένεται να διαδραματίσουν αφενός η υιοθέτηση ή μη κοινών πρωτοκόλλων που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου η πορεία των εμβολιασμών.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο

Το καλοκαίρι του 2021 προστίθενται 135 πτήσεις στην Ελλάδα από το Jet2-Jet2holidays, σε τέσσερις από τις δέκα βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πτήσεις και πακέτα διακοπών αυξάνονται στην Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, την Κρήτη (Ηράκλειο), την Κω, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και τη Ζάκυνθο. Οι πρόσθετες πτήσεις περιλαμβάνουν:

* Μπέρμιγχαμ: 60 επιπλέον εβδομαδιαίες υπηρεσίες προστέθηκαν σε πέντε ελληνικούς προορισμούς. Αυτό σημαίνει επιπλέον χωρητικότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών στην Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, την Κρήτη, την Κω και τη Ρόδο.

* Μάντσεστερ: Πάνω από 50 επιπλέον εβδομαδιαίες υπηρεσίες εισήχθησαν σε πέντε προορισμούς παρέχοντας περισσότερες επιλογές για την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, τη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο και την Κω.

* Λιντς/Μπράντφορντ: 18 επιπλέον υπηρεσίες εισήχθησαν με περισσότερες επιλογές στην Κεφαλλονιά και την Κω.

* Στάνστεντ: Eξι επιπλέον υπηρεσίες προστέθηκαν στη Ζάκυνθο ως απάντηση στη ζήτηση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος , Χάρης Ντιγριντάκης