Η στήλη του επιστημονικού ιστότοπου Aviationlife.gr και του Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης (Crete Aviation Observatory – CAO) στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα.
Για περισσότερες αποκλειστικές πληροφορίες, αναλύσεις, νέα, στατιστικά στοιχεία, αεροπορικές εταιρείες που επιχειρούν, αξιοσημείωτα αεροσκάφη που επισκέπτονται τον αερολιμένα Χανίων, μπορείτε να επισκεφτείτε τον επιστημονικό ιστότοπο aviationlife.gr και το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης (Crete Aviation Observatory – CAO), που αποτελεί τον ερευνητικό βραχίονα του aviationlife.gr για τον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων.
Επισκόπηση πρόσφατων εξελίξεων
Ξεκίνησαν στα μέσα Μαϊου και συγκεκριμένα το διάστημα 12/05 με 16/05 οι νέες διεθνείς συνδέσεις προς Χανιά από τους εξής προορισμούς και αεροπορικές εταιρείες.
• Λουξεμβούργο από την Luxair (12/05),
• Γκρατς από την Eurowings (16/05),
• Τελ Αβίβ από την Aegean (15/05),
• Στάβανγκερ από την BRA Braathens Regional Airlines (16/05)
Παράλληλα, τονίζεται σε αυτό το σημείο, ότι έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου πολλά δρομολόγια και πτήσεις. Η Finnair ξεκίνησε την φετινή σύνδεση με Ελσίνκι από 8/04, η Austrian Airlines την φετινή σύνδεση με την Βιέννη από 01/04 καθώς και πολλοί ακόμη αερομεταφορείς, χαμηλού κόστους, legacy και τσάρτερ ξεκίνησαν το επιχειρησιακό τους έργο στον αερολιμένα Χανίων από αρχές Απριλίου.
Πλέον, έχοντας μπει στα μέσα Μαϊου, οι αεροπορικές εταιρείες, αυξάνουν συχνότητες, δρομολόγια και πληθαίνουν τα αεροσκάφη στις πίστες του αεροδρομίου «Ι. Δασκαλογιάννης».
Ενδεικτικά το Σαββατοκύριακο 13-14 Μαϊου, οι πτήσεις από την Σκανδιναβία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης, ξεπέρασαν τις 30, με την SAS Scandinavian Airlines, να εκτελεί τουλάχιστον 18 από αυτές, τόσο από τις πρωτεύουσες των Σκανδιναβικών χωρών (Όσλο, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη), όσο και από την περιφέρεια της Σκανδιναβίας.
Αναμένεται το προσεχές διάστημα να ξεκινήσουν τις νέες συνδέσεις προς νέους προορισμούς και άλλοι αερομεταφορείς.
Όπως για παράδειγμα, η ισλανδική αεροπορική εταιρεία Icelandair, όπου από τις 26/05 θα συνδέει τακτικά κάθε Παρασκευή τα Χανιά με το Ρέικιαβικ, έως και 29/06. Σύμφωνα με το CAO, η εταιρεία εκτέλεσε 12 πτήσεις τσάρτερ το 2022, με το Boeing 757. Φέτος, σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση, θα εκτελούνται από τα Boeing 737 MAX.
Επιπλέον, ο κυπριακός αερομεταφορέας Tus Airways θα συνδέσει τα Χανιά με την Λάρνακα για το Καλοκαίρι του 2023. Η διαδρομή θα εκτελεστεί από 16/07 έως και 27/08, την περίοδο δηλαδή της υψηλής κίνησης του αερολιμένα Χανίων. Η συχνότητα των πτήσεων θα είναι εβδομαδιαία, κάθε Κυριακή με αεροσκάφος Airbus A320.
Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία του Crete Aviation Observatory, ότι τελευταία φορά που συνδεόταν απευθείας ο αερολιμένας Χανίων με τον αερολιμένα Λάρνακας, ήταν το 2020, όταν η Aegean εκτέλεσε πτήσεις από τα 16 Ιουλίου έως και 23 Αυγούστου 2020, ενώ όπως είχε ενημερώσει από τον Δεκέμβριο το CAO, η Air Serbia, θα συνδέσει το Βελιγράδι με τα Χανιά από 4 Ιουνίου.
Η Animawings, θυγατρική της Aegean, ξεκινάει σύνδεση με το Βουκουρέστι καθώς και η easyJet, με το Μπρίστολ. Η Aegean επίσης, εκτελεί τσάρτερ συνδέσεις προς Σκανδιναβία (Ουμέα, Χάουγκεσουντ, κλπ.)
Η SKY express εκτελεί και φέτος την τσάρτερ πτήση Χανιά – Κοπεγχάγη, με τη μόνη διαφορά φέτος, ότι έχει ενδιάμεση στάση το Μπίλουντ.
Αφαίρεση συνδέσεων από την Wizz Air
Η ουγγρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ξεκίνησε να πετάει στα Χανιά το 2021 εξυπηρετώντας 8 προορισμούς στο σύνολο (Βιέννη, Βουδαπέστη, Βαρσοβία (WAW), Κλουζ-Ναπόκα, Σόφια, Νάπολη, Αμπού Ντάμπι, Κίεβο (IEV). Το 2022, προσέθεσε το Λονδίνο Γκάτγουικ (LGW) καθώς και το Μπάρι ενώ αφαίρεσε το Αμπού Ντάμπι και το Κίεβο (εξαιτίας το πολέμου), οπότε οι προορισμοί που εξυπηρετούσε από το αεροδρόμιο Χανίων παρέμειναν στους 8.
Για το 2023, η εταιρεία προχώρησε σε αναδιάρθρωση του προγράμματος της στα Χανιά, αφαίρεσε αρκετές συνδέσεις και έτσι, θα πετάει προς Χανιά από 4 αεροδρόμια. Συγκεκριμένα θα συνδέσει το «Δασκαλογιάννης» με την Βιέννη, την Βουδαπέστη, την Βαρσοβία (WAW) και την Κλουζ-Ναπόκα (αφαίρεσε Μπάρι, Νάπολη και Λονδίνο Γκάτγουικ).
Στοιχεία και δεδομένα από το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης (έρευνα με τελικά αποτελέσματα 2022).
*Ο Ζοπουνίδης Δημήτρης, είναι τελειόφοιτος, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ιδρυτής aviationlife.gr και Crete Aviation Observatory (CAO), συντονιστής Έρευνας Τουρισμού CIHEAM MAICh, Editor, Air Letter, Ελληνική Αεροπορική Ένωση.
© Photo by Dimitrios Zopounidis | Aviationlife.gr