Σε χαμηλό 25ετίας υποχώρησε η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη -εξαιτίας της πανδημίας- με τα αεροδρόμια να «χάνουν» 1,72 δισ. επιβάτες.

Συγκεκριμένα, το 2020 η επιβατική κίνηση «βούλιαξε» κατά 70% και διαμορφώθηκε μόλις στα 728 εκατ. επιβάτες.

Σύμφωνα με έκθεση του Airports Council International Europe, τα αεροδρόμια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττονται περισσότερο από εκείνα που βρίσκονται εκτός του μπλοκ, κυρίως λόγω του μεγέθους και της σχετικής ανθεκτικότητας των εγχώριων αγορών στη Ρωσία και την Τουρκία – καθώς και των λιγότερο αυστηρών περιορισμών.

«Κανένας κλάδος δεν μπορεί από μόνος του να αντέξει ένα τέτοιο σοκ» δήλωσε ο επικεφαλής της ACI Europe Ολιβιέ Γιάνκοβετς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόνο 2,2 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για τη στήριξη των αεροδρομίων της περιοχής, λιγότερο από το 8% των εσόδων που έχασαν πέρυσι.

Η Φρανκφούρτη υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην επιβατική κίνηση (κατά 73%), ακολουθούμενη από το Χίθροου του Λονδίνου, το Σίπχολ στο Άμστερνταμ και το Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, η Κωνσταντινούπολη είχε καταστεί το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο, ακολουθούμενο από Σαμπίνα- Γκόκχεν στην ίδια πόλη και το Σερεμέτιεβο στη Μόσχα.

Τα αεροδρόμια της Ε.Ε. κατέγραψαν «βουτιά» στην κίνηση επιβατών κατά 84% το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με μείωση 64% εκτός του μπλοκ.

«Η παροχή βοήθειας στα αεροδρόμια είναι απαραίτητη για την ανοικοδόμηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και την αποτελεσματική υποστήριξη των τοπικών και περιφερειακών κοινοτήτων και του τουρισμού», κατέληξε ο Γιάνκοβετς.

Πηγή: Καθημερινή