Έκκληση για αλλαγές στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, απηύθυναν αεροπορικές εταιρείες αλλά και αεροδρόμια, υποστηρίζοντας ότι με τους καινούργιους κανόνες ευνοούνται οι ανταγωνιστές εκτός Ευρώπης.
Τον περασμένο Ιούλιο, οι Βρυξέλλες παρουσίασαν σχέδια που προβλέπουν αυστηρότερους κανόνες για τις εκπομπές CO2 και τη χρήση μειγμάτων συνθετικών καυσίμων, καθώς και την εφαρμογή φόρου για τη χρήση κηροζίνης, για έναν κλάδο -αυτόν της αεροπορίας- που θεωρείται υπεύθυνος για έως και 3% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.
Η συμμαχία αυτή, της οποίας τα σχεδόν 20 μέλη περιλαμβάνουν όλες τις θυγατρικές της Lufthansa, την Air France-KLM και μεγάλα αεροδρόμια όπως της Φρανκφούρτης και του Άμστερνταμ, υποστηρίζει ότι οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μέσω μη ευρωπαϊκών κόμβων δεν θα υπόκεινται στο ίδιο σχετικό κόστος, οδηγώντας σε ενδεχόμενη στροφή των επιχειρήσεων σε τέτοιους μεταφορείς.
Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η συμμαχία απορρίπτει κατηγορηματικά τον φόρο κηροζίνης και προτείνει η επιβάρυνση της περιβαλλοντικής προστασίας να βασίζεται σε ολόκληρη τη διαδρομή της πτήσης, όχι μόνο στις πτήσεις που μεταφέρουν επιβάτες από την Ε.Ε. σε διεθνείς κόμβους όπως η Κωνσταντινούπολη ή το Ντουμπάι.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η συμμαχία είναι υπέρ του πακέτου της Ε.Ε. για το κλίμα «Fit for 55», το οποίο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Πηγή: moneyreview.gr