Ανοίγουν τα σύνορα αλλά και τα αεροδρόμια για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς.

Όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και με «χαμηλή επικινδυνότητα». Επίσης τα εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ covid-19 πριν ή μετά το ταξίδι τους και δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα μετά το ταξίδι. Επιπρόσθετα, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ covid-19 πριν από το διεθνές τους ταξίδι, εκτός εάν αυτό απαιτείται από την ξένη χώρα – προορισμό και τα εμβολιασμένα άτομα που επιστρέφουν από διεθνή ταξίδια δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, εκτός εάν απαιτείται από πολιτειακές ή τοπικές αρχές. Η άρση των περιορισμών έχει προκαλέσει ευφορία στην τουριστική βιομηχανία διεθνώς.

Η ανακοίνωση για την άρση της οδηγίας των CDC που ζητούσε από τους αμερικανούς να  αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια, αναμένεται να αποτελέσει τονωτική ένεση πρωτίστως για την αμερικανική ταξιδιωτική βιομηχανία που εξακολουθεί να πλήττεται και να αγωνίζεται από τις αρχές του 2020, όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Ιδιαίτερα, η νέα οδηγία δίνει το πράσινο φως σε εμβολιασμένους παππούδες και γιαγιάδες να ταξιδέψουν αεροπορικώς για να δουν τα εγγόνια τους.

Αυτό άλλωστε αποτελούσε και αίτημα της ένωσης που εκπροσωπεί τις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta Air, United Airlines Southwest Airlines και άλλων εμπορικών ομίλων, η οποία στις 22 Μαρτίου είχε παροτρύνει τα CDC να επικαιροποιήσουν αμέσως την οδηγία τους συνιστώντας ότι «τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια».

Xωρίς τεστ και καραντίνα

Η νέα οδηγία αναφέρει επίσης ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ Covid-19 πριν ή μετά το ταξίδι τους και δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα μετά το ταξίδι. Τα CDC τόνισαν ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να ταξιδέψουν για να επισκεφτούν τα εγγόνια τους χωρίς να κάνουν τεστ covid-19 ή να μπουν σε αυτό-απομόνωση αρκεί να ακολουθούν τις συμβουλές των CDC για να ταξιδεύουν με ασφάλεια.

Παραμένουν οι περιορισμοί στις αφίξεις

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν καταργεί τους περιορισμούς που απαγορεύουν την είσοδο στις ΗΠΑ σε κυρίως μη Αμερικανούς υπηκόους που έχουν πρόσφατα βρεθεί στην Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Διατηρεί επίσης την απαίτηση ότι σχεδόν όλοι οι διεθνείς επισκέπτες που φτάνουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ να διαθέτουν αρνητικό τεστ covid-19 πριν ταξιδέψουν στη χώρα.

Πάντως  οι οδηγίες δεν αναθεωρήθηκαν για τα μη εμβολιασμένα άτομα. «Τα εμβόλια μπορούν να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε σε όσα αγαπάμε στη ζωή, οπότε ενθαρρύνουμε κάθε Αμερικανό να εμβολιαστεί μόλις έχει την ευκαιρία», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια των CDC  Ροσέλ Γουαλένσκι.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Πολλοί Αμερικανοί δεν ακολουθούν τις συμβουλές των CDC. Η αμερικανική υπηρεσία για την Ασφάλεια των Μεταφορών (TSA) κατέγραψε 1,56 εκατομμύρια άτομα σε αεροδρόμια των ΗΠΑ, λίγο κάτω από τα 1,57 εκατομμύρια την Κυριακή, το οποίο ήταν το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από τον Μάρτιο του 2020. Την τελευταία φορά που ο αριθμός επιβατών αεροδρομίων ήταν κάτω από 1 εκατομμύριο χρονολογείται στις 10 Μαρτίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει λάβει μέτρα για τη μείωση των διεθνών ταξιδιών και για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα σχεδόν τα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας. Η κυβέρνηση δεν αίρει την υποχρέωση χρήσης μάσκας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Photo by © AP