Μια ανανεωμένη Alitalia θα ξεκινήσει με 45 αεροπλάνα, θα έχει περίπου 4.500 εργαζόμενους και θα λάβει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατική στήριξη, λιγότερο από το ήμισυ αυτού που είχε προβλεφθεί προηγουμένως, ανέφερε η εφημερίδα La Repubblica την Τρίτη.

Ο νεοδιορισμένος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε με τους υπουργούς Μεταφορών, Οικονομίας, Βιομηχανίας και Εργασίας τη Δευτέρα και πιέζει για ταχεία επίλυση αλλά όχι με κάθε κόστος, ανέφερε η εφημερίδα. Το υπουργικό συμβούλιο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με τον προκάτοχο του Draghi, Giuseppe Conte, η Ρώμη είχε διαθέσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για μια νέα αεροπορική εταιρεία, με την ονομασία ITA, για να αντικαταστήσει την Alitalia, η οποία θα διευθύνεται από τεχνοκράτες, από τότε που κηρύχθηκε πτώχευση το 2017.

Σύμφωνα με τη La Repubblica, η ITA θα αποκτήσει όλες τις αεροπορικές δραστηριότητες της αεροπορικής εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών και των υπαλλήλων, και θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη Απριλίου για να επωφεληθεί από την επερχόμενη θερινή περίοδο.

Ο Il Sole 24 Ore δήλωσε ότι το σχέδιο ήταν να πετάξει η ανανεωμένη αεροπορική εταιρεία από 1 Ιουνίου.

Η εφημερίδα Il Giornale δήλωσε ότι η νέα Alitalia μπορεί να ξεκινήσει με 43-45 αεροπλάνα και 2.500-3.000 υπαλλήλους και θα μπορούσε να λάβει μεταξύ 1-2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κρατική ενίσχυση.

Ένας κρατικός αερομεταφορέας που υποστηρίζεται από το κράτος, ωστόσο, απαιτεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε ανοικτό διαγωνισμό για τα περιουσιακά στοιχεία της Alitalia και πιέζει τη νέα αεροπορική εταιρεία να εγκαταλείψει το παλιό εμπορικό σήμα και ορισμένα από τα slots του αεροδρομίου.

Η κυβέρνηση, η οποία την περασμένη εβδομάδα είπε ότι ήθελε να συνεχίσει την κρατικοποίηση του αερομεταφορέα, πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, πρόσθεσαν τα έγγραφα.

Aviationlife.gr με πληροφορίες από Reuters