H ACI (Airports Council International) δημοσίευσε την ολοκαίνουργια ετήσια έκθεση διαπίστευσης άνθρακα αεροδρομίου , που καλύπτει την περίοδο Μαΐου 2019 έως Μαΐου 2021.

Η δημοσίευση σηματοδοτεί μια ευπρόσδεκτη επανέναρξη των ετήσιων εκθέσεων που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα και τις εξελίξεις στο παγκόσμιο πρότυπο άνθρακα για τα αεροδρόμια, Airport Carbon Accreditation , μετά τη διακοπή της πανδημίας COVID-19.

Η Έκθεση επισημαίνει την υγιή αύξηση της συμμετοχής σε όλες τις περιοχές του κόσμου τα έτη 11 (Μάιος 2019 έως Μάιος 2020) και 12 (Μάιος 2020 έως Μάιος 2021) του προγράμματος, τα οποία έχουν συγχωνευθεί σε μια ενιαία περίοδο αναφοράς για να βοηθήσουν τα αεροδρόμια ανταποκρίνονται στο απαιτητικό πλαίσιο της πανδημίας.

Μέχρι το τέλος της περιόδου αναφοράς, 304 αεροδρόμια ήταν διαπιστευμένα παγκοσμίως, από 274 αεροδρόμια το 10ο έτος, γεγονός που δείχνει την έκταση της ετοιμότητας της βιομηχανίας αερολιμένων για απαλλαγή από τον άνθρακα στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Οι συλλογικές προσπάθειές τους απέδωσαν απτά αποτελέσματα, με τα αεροδρόμια που ήταν διαπιστευμένα τα έτη 11 και 12 να επιφέρουν μείωση κατά 347.718 τόνους CO2 (-5,5%) εντός των εκπομπών υπό άμεσο έλεγχο των φορέων εκμετάλλευσης αεροδρομίων (π.χ. Πεδίο εφαρμογής 1 και 2 σύμφωνα με το Πρωτόκολλο GHG).

Βλέποντας πέρα ​​από το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της Έκθεσης, από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, 93 αεροδρόμια έχουν διαπιστευτεί για πρώτη φορά και άλλα 61 έχουν προχωρήσει σε υψηλότερο επίπεδο του προγράμματος 2 . Αυτή η ανοδική τάση είναι απτή απόδειξη ότι τα αεροδρόμια επενδύουν ενεργά για να χτίσουν καλύτερα, παρά το σοβαρό πλήγμα από τη συνεχιζόμενη πανδημία.

Το Airport Carbon Accreditation, έχοντας συμπληρώσει το 12ο έτος του, όχι μόνο αναπτύσσεται αλλά και εξελίσσεται. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, τον Ιούλιο του 2020, το πρόγραμμα ξεπέρασε το ορόσημο των 300 διαπιστευμένων αεροδρομίων παγκοσμίως.

Όσον αφορά τις εξελίξεις του προγράμματος, τον Νοέμβριο του 2020, το Airport Carbon Accreditation εισήγαγε την πρώτη σημαντική, διαρθρωτική αλλαγή στο πρόγραμμα από την έναρξή του το 2009. Ξεκίνησαν δύο νέα επίπεδα διαπίστευσης – το Επίπεδο 4 Μετασχηματισμός και το Επίπεδο 4+ Μετάβαση – φέρνοντας το πρόγραμμα σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές και πολιτικές εξελίξεις.

Η Patricia Espinosa , Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) σχολίασε:

«Παρά τη συστημική αναστάτωση που προκλήθηκε στον κλάδο των αεροδρομίων από τη συνεχιζόμενη πανδημία, το πρόγραμμα Airport Carbon Accreditation συνέχισε να αναπτύσσεται και να κάνει βήματα για την ενίσχυση του πλαισίου του με την προσθήκη νέων επιπέδων, ευθυγραμμίζοντας τις φιλοδοξίες της με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους. Οι πρωτοβουλίες που καθοδηγούνται από τη βιομηχανία, όπως η Διαπίστευση άνθρακα του αεροδρομίου της ACI, είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού».

Η Διακήρυξη της Τουλούζης θέτει το σκηνικό για ταχεία απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές

Η κυκλοφορία της Έκθεσης έγινε μετά από σημαντικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή περιοχή. Την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκάλεσε τη σύνοδο κορυφής της αεροπορίας εντός και από την Τουλούζη της Γαλλίας για να συζητήσει το μέλλον της ευρωπαϊκής αεροπορίας και ειδικότερα την πορεία της προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Η Σύνοδος Κορυφής σηματοδότησε την έγκριση μιας Διακήρυξης ορόσημο για τη μελλοντική βιωσιμότητα και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες αερομεταφορές, υποστηρίζοντας τον στόχο της ευρωπαϊκής αεροπορίας να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050. Αυτή η δήλωση εγκρίθηκε επίσημα από το ACI EUROPE καθώς και από 250 ευρωπαϊκά αεροδρόμια 3 .

Από την κυκλοφορία του Airport Carbon Accreditation το 2009, τα αεροδρόμια της ηπείρου είναι πρωτοπόροι της δράσης για το κλίμα παγκοσμίως και παγκοσμίως. Από μια στενή ομάδα 17 αεροδρομίων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τον πρώτο χρόνο του, σήμερα ο αριθμός των διαπιστευμένων αεροδρομίων στην Ευρώπη πλησιάζει τα 200 ορόσημο. Η δέσμευσή τους μπορεί επίσης να μετρηθεί με τη συνεχή επιδίωξή τους για υψηλότερα επίπεδα διαπίστευσης. Ιδιαίτερα για την τοποθεσία της Αεροπορικής Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, το αεροδρόμιο Toulouse-Blagnac είναι ένα από τα πιο πρόσφατα αεροδρόμια που πέτυχε το Επίπεδο 3+ Ουδετερότητα 4 , ακολουθούμενο από το αεροδρόμιο του Λουξεμβούργου.

Ο Olivier Jankovec , Γενικός Διευθυντής της ACI Europe, δήλωσε:

«Τα αεροδρόμια βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα στον κλάδο των αερομεταφορών, παρέχοντας απτές μειώσεις εκπομπών χρόνο με το χρόνο. Σε αυτήν την κομβική στιγμή για τον κλάδο μας, που έχει καταστραφεί από την άνευ προηγουμένου καταστροφή της πανδημίας COVID-19 και γαλβανισμένη μπροστά στην επικείμενη Κλιματική Έκτακτη Έκτακτη Έκτακτη Ανάγκη, είμαι εξαιρετικά περήφανος που βλέπω τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να ανεβάζουν την πρόβλεψη στη δέσμευσή τους στη δράση για το κλίμα στο αεροδρόμιο Διαπίστευση άνθρακα. Η περιοχή μας αριθμεί πλέον σχεδόν 200 διαπιστευμένα αεροδρόμια – ένα εξαιρετικό επίτευγμα και ένα παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την οικοδόμηση της συλλογικής δυναμικής για τη μείωση του άνθρακα. Επιπλέον, η συντριπτική υποστήριξή τους στη Διακήρυξη της Τουλούζης είναι μια άλλη περίπτωση που δείχνει αμείωτη δέσμευσή τους για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Πηγή: tourismtoday.gr