Η Virgin Atlantic θα πραγματοποιήσει την πρώτη υπερατλαντική πτήση στον κόσμο χρησιμοποιώντας 100% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF), μετά την ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης δοκιμής εδάφους.

Το εν λόγω εγχείρημα, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, θα δει την αεροπορική εταιρεία να εκμεταλλεύεται ένα Boeing 787 στο δρομολόγιο μεταξύ του Λονδίνου Χίθροου και του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης. Θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από καύσιμα SAF που κατασκευάζονται κυρίως από χρησιμοποιημένα λάδια και λίπη.

Μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή εδάφους του μείγματος SAF χρησιμοποιώντας κινητήρα Rolls-Royce Trent 1000, η εναρκτήρια πτήση πρόκειται να απογειωθεί στις 28 Νοεμβρίου 2023, εν αναμονή περαιτέρω ρυθμιστικών εγκρίσεων και δοκιμών.

Η Virgin κέρδισε πέρυσι έναν κυβερνητικό διαγωνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου για να λάβει μέχρι και 1 εκατομμύριο λίρες σε χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσει την «πρωτοποριακή» δοκιμαστική πτήση, η οποία είναι σε συνεργασία με την Boeing, τη Rolls-Royce, το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, το Rocky Mountain Institute και το ICF.

Οι 60 τόνοι SAF που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία της πτήσης θα παρέχονται από την Air bp και τη Virent.

Ιστορική στιγμή

Σε ανακοίνωσή του, ο αερομεταφορέας μακρινών αποστάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η πτήση τον Νοέμβριο θα είναι «μια ιστορική στιγμή» και θα καταδείξει τις δυνατότητες του SAF ως «100% αντικατάστασης ορυκτών καυσίμων».