Η Atlas Air ανακοίνωσε την Τρίτη μια παραγγελία τεσσάρων αεροσκαφών για το Boeing 747-8F, το μεγαλύτερο φορτηγό αεροσκάφος μαζικής παραγωγής από τον αμερικανικό κατασκευαστή αεροσκαφών. Η Boeing δήλωσε ότι αυτά θα είναι τα τελευταία 747 που κατασκευάστηκαν ποτέ καθώς το πρόγραμμα τελειώνει μετά από μισό αιώνα. Η ζήτηση για φορτηγά αεροπλάνα έχει εκτοξευθεί στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Atlas Air ανακοίνωσε την παραγγελία για ολοκαίνουργια αεροσκάφη Boeing 747-8F την Τρίτη καθώς η ζήτηση φορτίου συνεχίζει να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Η παραγγελία των τεσσάρων αεροσκαφών αξίας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με βάση τις τρέχουσες τιμές καταλόγου θα αυξήσει τον στόλο 747 της Atlas σε 57 αεροσκάφη και θα ενισχύσει περαιτέρω τον μεταφορέα φορτίου ως τον μεγαλύτερο αερομεταφορέα των 747 φορτηγών στον κόσμο.
Το 747-8F είναι το μεγαλύτερο φορτηγό που παράγεται από την Boeing, με βάση το επιβατικό αεροσκάφος 747-8i που αποδείχτηκε ένα flop παρά το επιτυχημένο παρελθόν για την οικογένεια των αεροσκαφών. Η Boeing έκανε το ντεμπούτο του το πρώτο 747 το 1969 και ενώ κάποτε ήταν σύμβολο για τις παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες, το αεροσκάφος αποδείχθηκε ξεπερασμένο στη σύγχρονη εποχή, όταν το επίκεντρο στράφηκε σε αεροσκάφη δύο κινητήρων με οικονομία καυσίμου και περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον.
Η Boeing ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι το 747 θα αποχωρήσει από την παραγωγή εντός των επόμενων δύο ετών, καθώς η μείωση της ζήτησης των πελατών κατέστησε σαφές ότι η ώρα του αεροσκάφους είχε έρθει. Θεωρήθηκε τότε ότι η UPS Airlines ή η AirBridgeCargo της Volga-Dnepr Group θα ήταν ένας από τους τελευταίους παραλήπτες του αεροπλάνου, καθώς οι δύο είχαν τις πιο εκκρεμείς παραγγελίες.
Για την Atlas, το 747-8F προσφέρει επιπλέον 20% περισσότερη χωρητικότητα φορτίου και 16% χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου σε σύγκριση με τα 747-400F, εκ των οποίων ο αερομεταφορέας έχει σήμερα 34. Σε σύγκριση δε με το 777F, το 747-8F προσφέρει 25% περισσότερη χωρητικότητα φορτίου.
«Το 747-8F είναι το καλύτερο και πιο ευέλικτο φορτηγό ευρείας ατράκτου στην αγορά και είμαστε ενθουσιασμένοι που ενισχύουμε τον στόλο μας με την απόκτηση αυτών των τεσσάρων αεροσκαφών», δήλωσε ο John Dietrich, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Atlas Air Worldwide δήλωση.
Η απόκτηση των τεσσάρων τελευταίων αεροσκαφών δίνει στην Atlas την ευκαιρία να πετάξει το αεροσκάφος για λογαριασμό τηςή να τα εκμισθώσει για χρήση από άλλους αερομεταφορείς.
Οι αεροπορικές εταιρείες φορτίου, όπως η Atlas, επιζητούσαν περισσότερα αεροπλάνα, καθώς οι επιβατικές αεροπορικές εταιρείες έκοψαν τα δρομολόγια πτήσης τους και πήραν πολύτιμο χώρο φορτίου μαζί τους. Τα φορτηγά αεροσκάφη που αποσύρθηκαν για μακράς διάρκειας αποθήκευση πριν από την έναρξη της πανδημίας, επανήλθαν και οι επιβατικές αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να εκτελούν πτήσεις αποκλειστικά για εμπορεύματα σε μία προσπάθεια να αυξήσουν τις ταμειακές ροές τους.
Η Amazon αγόρασε επίσης 11 αεροσκάφη Boeing 767-300ER για να χρησιμοποιηθούν ως φορτηγά για την Prime Air καθώς εκμεταλλεύεται την ύφεση της αεροπορικής βιομηχανίας για να αναπτύξει τον αποκλειστικά δικό της στόλο αεροσκαφών. Αν και εκατομμύρια θα δαπανηθούν για τη μετατροπή τους σε φορτηγά, πιθανότατα αγοράστηκαν με πολύ φθηνότερο κόστος από το κανονικό, καθώς οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες – η Delta Air Lines και η WestJet δεν χρειάζονταν πλέον τα αεροπλάνα.
Αλλά μια αναγέννηση φορτίου δεν μπορούσε να σταματήσει το αναπόφευκτο τέλος του προγράμματος Boeing 747 που έπαιξε ζωτικό ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα logistics τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.
«Τα 747 θα χαθούν», δήλωσε ο Neel Jones Shah, επικεφαλής παγκόσμιου αερομεταφορέα στο Flexport, σε προηγούμενη συνέντευξη. “Θα σου πω τι θα μας λείψει περισσότερο για το αεροπλάνο, αυτό είναι η μύτη.”
Εκτός από το 747, τα μόνα πολιτικά αεροσκάφη φορτίου που διαθέτουν nose cargo door είναι τα Antonov An-224 Mriya και το An-124 Ruslan, και τα δύο εξαιρετικά σπάνια σε σύγκριση με τα μαζικά παραγόμενα αεροσκάφη Boeing. Το τζετ προοριζόταν πάντα να είναι φορτηγό, καθώς το αφεντικό της Pan Am, Juan Trippe, είχε φανταστεί ότι υπερηχητικά αεροσκάφη όπως το Concorde θα πετούσαν επιβάτες, ενώ τα παραδοσιακά αεροσκάφη όπως το 747 θα προορίζονταν για φορτίο.
Οι κινητήρες General Electric GEnx με πτερύγια ανεμιστήρα κατασκευασμένοι από σύνθετα ανθρακονήματα τροφοδοτούν αποκλειστικά το 747-8F και προσφέρουν αύξηση 15% στην απόδοση καυσίμου. Η ώθηση απογείωσης με τους τέσσερις κινητήρες είναι 66.500 λίβρες, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.
Και παρά το δημοσιευμένο εύρος 4.120 ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με την Boeing, το 747-8F μπορεί να πετάξει ταξίδια πάνω από 6.000 ναυτικά μίλια. Η UPS Airlines, για παράδειγμα, εκτελεί τακτικά δρομολόγια μεταξύ του Louisville Worldport και του Ντουμπάι χωρίς στάση, χρησιμοποιώντας το αεροσκάφος, αν και είναι πιθανό το αεροσκάφος να έχει περιορισμό βάρους για μεγιστοποίηση της εμβέλειας.
Το Boeing 747 θα συνεχίσει να πετά για τα επόμενα χρόνια καθώς οι αερομεταφορείς φορτίου θα θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα αεροσκάφη που πρόκειται να αποσυρθούν οριστικά σύντομα. Οι αεροπορικές εταιρείες, ωστόσο, γρήγορα ξεφορτώθηκαν το Jumbo Jet με την Qantas, τη British Airways, την KLM Royal Dutch Airlines και την Virgin Atlantic Airways, μεταξύ άλλων, να αποχαιρετούν το αεροσκάφος εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, το 2020.
Η Boeing αναμένει ότι ο τελικός αριθμός παραγγελίας των 747 θα παραδοθεί στον Atlas τον Οκτώβριο του 2022.
aviationlife.gr
Photo by Angelo Bufaino