Η British Airways επενδύει σε τεχνολογία βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) και σκοπεύει να εκτελέσει μια σειρά πτήσεων με SAF από τα τέλη του 2022.

Η British Airways (BA) στοχεύει προς πιο «πράσινους» ουρανούς καθώς σκοπεύει να επενδύσει σε ένα νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Γεωργία των Ηνωμένων Πολιτειών, από την LanzaJet, η οποία θα παράγει βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα από αιθανόλη βιώσιμης προέλευσης. Η BA αναμένει ότι το καύσιμο θα είναι διαθέσιμο για να τροφοδοτήσει ορισμένες πτήσεις της έως το τέλος του 2022.

Η πράσινη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων αποτελεί μέρος της δέσμευσης της British Airways για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Η μητρική εταιρεία της British Airways, International Airlines Group (IAG), δήλωσε ότι θα επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα στα επόμενα 20 χρόνια.

«Η πρόοδος της ανάπτυξης και της εμπορικής ανάπτυξης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων είναι ζωτικής σημασίας για την βιωσιμότητα της αεροπορικής βιομηχανίας σε σχέση με το Περιβάλλον και αυτή η συνεργασία με την LanzaJet δείχνει την πρόοδο που σημειώνει η British Airways καθώς συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς μηδέν ρύπους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways Sean Doyle.

Τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) θα δημιουργούσαν 70% λιγότερες εκπομπές άνθρακα από τα συμβατικά καύσιμα jet, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία. Ωστόσο, τα SAF μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν έως και το 50% των συμβατικών καυσίμων και οι περισσότερες πιλοτικές πτήσεις που είχαν διεξαχθεί στο παρελθόν χρησιμοποίησαν μόνο το 5% των πιο πράσινων καυσίμων.

Τον Ιανουάριο του 2021, η KLM Royal Dutch Airlines δήλωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη εμπορική πτήση στον κόσμο χρησιμοποιώντας βιώσιμη συνθετική κηροζίνη σε διαδρομή από το Άμστερνταμ προς τη Μαδρίτη. Δείτε την ανάλυση του aviationlife.gr σχετικά με το θέμα, εδώ.

«Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανθεκτικές εναλλακτικές λύσεις είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της KLM Airlines Pieter Elbers.

Τον ίδιο μήνα, ο κατασκευαστής αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε ότι όλα τα εμπορικά αεροπλάνα του θα είναι σε θέση και πιστοποιημένα να πετούν με 100% βιώσιμα καύσιμα μέχρι το έτος 2030.

aviationlife.gr

Photo by Isaac Struna Unsplash