Η Delta Air Lines, η οποία έλαβε δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή βοήθεια πέρυσι, πληρώνει μπόνους στους μάνατζερ που κυμαίνονται από μερικές χιλιάδες δολάρια έως και περισσότερα από 100.000 δολάρια για να καλύψουν τις περικοπές αμοιβών στην αρχή της πανδημίας πέρυσι.

Οι εργαζόμενοι αεροσυνοδοί, πιλότοι και άλλοι σε μη διευθυντικές θέσεις, δεν θα λάβουν τέτοιου είδους μπόνους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delta, Ed Bastian, δήλωσε σε μήνυμα προς τους υπαλλήλους τη Δευτέρα ότι οι πληρωμές φέρνουν την αμοιβή αυτών των διευθυντών στο 20% έως 30% πιο κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, από περικοπές που στο παρελθόν ήταν περίπου 50%.

«Η δικαιοσύνη είναι μια από τις θεμελιώδεις αξίες που μοιραζόμαστε στην Delta», δήλωσε ο Bastian. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήραμε την απόφαση να πραγματοποιήσουμε μια εφάπαξ πληρωμή προσαρμογής για να ευθυγραμμίσουμε καλύτερα το ποσοστό οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας με τη συνολική αποζημίωση για όλους κάτω από το επίπεδο των εκτελεστικών υπαλλήλων.”

Εκτός από τη μείωση των αμοιβών των διαχειριστών, η Delta πέρυσι μείωσε επίσης τις ώρες των εργαζομένων κατά 25% για να αντιμετωπίσει την πτώση της πανδημίας στη ζήτηση ταξιδιού, μια πολιτική που επικρίθηκε από ορισμένους νομοθέτες. Η αεροπορική εταιρεία που εδρεύει στην Ατλάντα απέφυγε ακούσιες περικοπές ή περικοπές θέσεων εργασίας, εν μέρει χάρη στους 18.000 υπαλλήλους, περίπου το 20% του προ-πανδημικού εργατικού δυναμικού της Delta, οι οποίοι αποδέχθηκαν αγορές και πακέτα πρόωρης συνταξιοδότησης πέρυσι. Ο μεταφορέας σημείωσε απώλεια ρεκόρ 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Η Delta έλαβε πέρυσι ομοσπονδιακή ενίσχυση 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος ενός προγράμματος 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ψηφίστηκε ως μέρος του νόμου CARES τον Μάρτιο που απαγόρευε στις αεροπορικές εταιρείες να προχωρήσουν σε περικοπές υπαλλήλων. Ο αερομεταφορέας αναμένει να λάβει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια αυτό το τρίμηνο ως μέρος της επέκτασης του προγράμματος που πέρασε το Κογκρέσο στα τέλη του περασμένου έτους, δήλωσε η Delta τον περασμένο μήνα.

Η ένωση πιλότων επέκρινε την κίνηση, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή από το ταξιδιωτικό blog του View από το Wing, λέγοντας ότι αντιβαίνει στο πνεύμα του νόμου CARES.

Αντιδράσεις από την Ένωση Πιλότων

«Ενώ είμαστε πεπεισμένοι ότι η Delta θα ανακάμψει γρήγορα μόλις η χώρα αντιμετωπίσει την πανδημία, η πληρωμή ειδικών μπόνους στη διοίκηση, ενώ η αεροπορική εταιρεία εξακολουθεί να καίει μετρητά είναι πρόωρη και ακατάλληλη», δήλωσε ο Chris Riggins, εκπρόσωπος της Air Line Pilots Association, σε μια δήλωση. «Πιστεύουμε επίσης ότι η πληρωμή των μπόνους που περιορίζεται στη διαχείριση είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα του νόμου CARES. Αυτή ήταν μια ατυχής και κοντόφθαλμη απόφαση. “

Η Delta λέει ότι ακολουθεί τους όρους του νόμου CARES, οι οποίοι θέτουν όρια στην αποζημίωση ανώτατων στελεχών. Η αποζημίωση των μάνατζερ μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την απόδοση της εταιρείας. Η Delta αναφέρει ότι συνέχισε να πληρώνει ανταμοιβές στην πρώτη γραμμή και σε άλλους υπαλλήλους για την επίτευξη επιχειρησιακών στόχων, αλλά αυτά τα ποσά είναι χαμηλότερα από τα καθιερωμένα μπόνους προ πανδημίας.

Ο αερομεταφορέας και οι ανταγωνιστές του στις ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για να λάβουν πρόσθετη ομοσπονδιακή ενίσχυση μισθοδοσίας.

Την Παρασκευή, το Σώμα πέρασε ένα πακέτο ανακούφισης 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει έναν τρίτο γύρο = υποστήριξης μισθοδοσίας για τις αεροπορικές εταιρείες. Εάν το νομοσχέδιο περάσει από τη Γερουσία, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες θα λάβουν 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε αντάλλαγμα για τη διατήρηση των εργαζομένων πληρωμένων έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποστήριξη για θέματα μισθοδοσίας, με τη μορφή δύο πακέτων στήριξης.

Aviationlife.gr