Η EasyJet αναφέρει ότι οι κρατήσεις για αυτό το καλοκαίρι με το σκέλος των διακοπών της είναι αυξημένες κατά 250% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τροφοδοτώντας τις ελπίδες της αεροπορικής βιομηχανίας για αυξημένη ζήτηση όταν χαλαρώσουν οι αυστηροί περιορισμοί των απαγορευτικών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet, Johan Lundgren, δήλωσε στο BBC ότι προσφέρει εμπιστοσύνη για την ταξιδιωτική αγορά μετά την πανδημία.

“Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν διακοπές το συντομότερο δυνατόν”, είπε.

Ο Μάιος αποδεικνύεται επί του παρόντος ως ο πιο δημοφιλής μήνας για διακοπές, πρόσθεσε ο κ. Lundgren.

Οι αυστηρότεροι κανόνες lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη, η απαγόρευση των αεροπορικών ταξιδιών και η αβεβαιότητα σχετικά με τα ταξίδια, έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη πίεση στην αεροπορική βιομηχανία στις αρχές του 2021.

Πέρυσι, οι αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EasyJet, της British Airways και της Virgin Atlantic, ανακοίνωσαν χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας και σταμάτησαν ορισμένα δρομολόγια. Την περασμένη εβδομάδα, η αεροπορική εταιρεία Norwegian έκοψε 1.000 θέσεις εργασίας στο Αεροδρόμιο Gatwick και εγκατέλειψε τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.
“Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση – έχουμε δει ότι κάθε φορά που οι περιορισμοί ήταν χαλαροί αυξάνεται η επιθυμία για αεροπορικά ταξίδια, και έτσι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να πάνε διακοπές το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε ο κ. Lundgren τη Δευτέρα.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρατηρήσουμε ότι ορισμένοι πελάτες κάνουν σχέδια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με τις κρατήσεις διακοπών EasyJet για το καλοκαίρι 2021 να έχουν αυξηθεί έως 250%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, και με τον Μάιο να αποδεικνύεται ότι είναι ο πιο δημοφιλής μήνας κρατήσεις διακοπών αυτή τη στιγμή. “

Ακριβά τεστ


Ο κ. Lundgren είπε στο BBC ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη ήταν “αναμφίβολα το κλειδί για το ξεκλείδωμα των αεροπορικών ταξιδιών”. Η αεροπορική εταιρεία ήταν έτοιμη να βελτιώσει το πρόγραμμα πτήσεων της μόλις επέστρεφε η εμπιστοσύνη των πελατών, πρόσθεσε.

Τα covid τεστ πριν από την αναχώρηση ήταν μέρος αυτής της διαδικασίας εμπιστοσύνης, αλλά ήταν σε κάποιο βαθμό «απαγορευτικό», είπε.

Με τα περισσότερα τεστ να κοστίζουν τουλάχιστον 75 £, αυξάνοντας τις 150 £ σε ορισμένα μέρη, καθιστά την πτήση πολύ πιο ακριβή. “Θα θέλαμε να δούμε τις τιμές να πέφτουν”, είπε ο κ. Lundgren.

Ο προϊστάμενος της EasyJet, Johan Lundgren, δήλωσε ότι η απαγόρευση ταξιδιών δεν θα έχει “σημαντική επίδραση” στην easyJet βραχυπρόθεσμα.


Τη Δευτέρα, τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αφίξεις πρέπει να επιδεικνύουν τεστ κορονωϊού έως και 72 ώρες πριν από την αναχώρηση και να περάσουν καραντίνα για έως και 10 ημέρες μετά την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μερικές από τις πρώτες αφίξεις στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου δήλωσαν ότι χρειάστηκε περισσότερο από μία ώρα για επεξεργασία, λόγω ελέγχου διαβατηρίων.

Ζωτικός σχεδιασμός


Η αεροπορική βιομηχανία ζήτησε να διασφαλιστεί ότι έχουν ένα σχέδιο για το πότε μπορούν να μειωθούν οι περιορισμοί.

Οι διάδρομοι ταξιδιού ” travel corridors ¨ οπού από τη Δευτέρα δεν ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούσαν σωτηρία για τη βιομηχανία των ταξιδιών όταν εισήχθησαν το καλοκαίρι του 2020, καθώς οι εταιρείες είδαν μια άνοδο στις κρατήσεις για προορισμούς που προστέθηκαν στη λίστα.

Η Karen Dee, διευθύνων σύμβουλος του εμπορικού οργανισμού, the Airport Operators Association, υποστήριξε την απόφαση για την απομάκρυνσή τους, αλλά τόνισε την ανάγκη για “ξεκάθαρη διέξοδο”.

«Είχαμε τη χειρότερη χρονιά σε ολόκληρη την ιστορία της βιομηχανίας μας, οπότε όσο πιο γρήγορα μπορούμε να πετάξουμε ξανά ασφαλέστερα, τόσο το καλύτερο», δήλωσε στο BBC Radio 4’s Today.

Ο κ. Lundgren, μιλώντας επίσης στο Today, δήλωσε ότι η απώλεια των travel corridors δεν θα έχει “σημαντική επίδραση” στην αεροπορική του εταιρεία βραχυπρόθεσμα, καθώς οι αριθμοί πτήσεων ήταν ήδη περιορισμένοι λόγω της πανδημίας.

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της προθυμίας των ανθρώπων να θυσιάσουν και να πάνε και να ταξιδέψουν αν πρέπει να περάσουν καραντίνα για 10 ημέρες ή 14 ημέρες ή ακόμη και έως πέντε ημέρες ή ακόμα και τρεις ημέρες”, είπε.

“Άρα είναι πραγματικά, πολύ σημαντικό το ότι, ως μέρος του σχεδίου για ανάκαμψη, η κυβέρνηση έχει επίσης το σχέδιο να χαλαρώσει αυτούς τους περιορισμούς που ισχύουν.”

aviationlife.gr με πληροφορίες από BBC

Photo by This is Money