Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προέτρεψε όλες τις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία για ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19 που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς COVID τεστ.

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και σε βασικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA, Alexandre de Juniac κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να συντονίσουν μια πολιτική που θα επέτρεπε στην Ευρώπη να κερδίσει με υγειονομική ασφάλεια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ανανεωμένη ελευθερία μετακίνηση, ξεκινώντας από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.

Το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού υγειονομικής ασφάλειας πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι ένα θεμελιώδες κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. Ένα πανευρωπαϊκό αμοιβαίο και αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την παροχή εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις ώστε να ανοίξουν τα σύνορά τους με ασφάλεια στους επιβάτες και να τονώσουν την εμπιστοσύνη για ταξίδια χωρίς το μέτρο της καραντίνας », δήλωσε ο de Juniac.

Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει «στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, που αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση της πανδημίας». Η απαίτηση για εναρμονισμένη επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών είναι πιο επείγουσα από ποτέ ενόψει των ανανεωμένων lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο.

Καθώς ο ιός τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο, οι ικανότητες των τεστ βελτιώνονται και ο εμβολιασμένος πληθυσμός αυξάνεται. Ο de Juniac τόνισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας με συντονισμένο σχεδιασμό. Αυτός ο προγραμματισμός πρέπει να χρησιμοποιεί τον πιο αποτελεσματικό συνδυασμό δυνατοτήτων εμβολιασμού και τεστ.

«Βρισκόμαστε σε πολύ σκοτεινές μέρες αυτής της πανδημίας. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία μετακινήσεων. Αυτό θα σώσει θέσεις εργασίας, θα ξανασυνδέσει τις οικογένειες και θα αναζωογονήσει την οικονομία. Για να γίνει αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ο προγραμματισμός είναι το κλειδί. Η πρόταση του του Έλληνα Πρωθυπουργού για πιστοποιητικά εμβολίων θα αποτελέσει βασικό παράγοντα. Μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στην εξάλειψη ή τη μείωση της καραντίνας με τα πρωτόκολλα. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Οι μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες μπόρεσαν να διαλύσουν γρήγορα την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Η ανακατασκευή θα χρειαστεί συντονισμό », δήλωσε ο de Juniac. Δείτε ανάλυση σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας στην παγκόσμια συνδεσιμότητα εδώ.

aviationlife.gr