Η Japan Airlines (JAL) ζητά από μερίδα ταξιδιωτών να στραφούν σε μία «ηθική επιλογή», παραλείποντας τα γεύματα στις πτήσεις τους, με εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας να δηλώνει ότι το μέτρο αφορά τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων και όχι τη μείωση του κόστους.


Ο εκπρόσωπος της JAL εξηγεί στο CNN ότι η «ηθική επιλογή» είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο σε επιλεγμένες μεταμεσονύκτιες πτήσεις εντός της Ασίας, καθώς πολλοί επιβάτες επιλέγουν να κοιμηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης αντί να ξυπνήσουν για την υπηρεσία γεύματος.
Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ ή SDGs, ένας από τους οποίους στόχους είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων παγκοσμίως. Στην Ιαπωνία, οι εταιρείες έχουν γίνει ανταγωνιστικές στην προσέγγισή τους για την επίτευξη αυτών των στόχων βιωσιμότητας.
Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε πιλοτικό στάδιο, σε πτήσεις μεταξύ Μπανγκόκ και του Αεροδρομίου Haneda του Τόκιο τον Νοέμβριο. Η πτήση πεντέμισι ωρών. απογειώνεται από το Μπανγκόκ στις 10:40 μ.μ. και φτάνει στις 5:40 π.μ. το επόμενο πρωί στο Τόκιο, είναι δηλαδή νυχτερινή πτήση ξεκάθαρα. Λόγω της πανδημίας, πετούν λιγοστοί επιβάτες, δίνοντας στην αεροπορική εταιρεία την ευκαιρία για σταδιακή ανάπτυξη του προγράμματος.
Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν να μην χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία γευμάτων εκ των προτέρων, μέσα από τον ιστότοπο της JAL ή τηλεφωνώντας στην αεροπορική εταιρεία μόλις επιβεβαιώσουν την κράτηση πτήσης τους, παρόμοια με τον τρόπο που θα μπορούσαν να ζητήσουν εκ των προτέρων ένα ειδικό γεύμα, όπως χορτοφαγικό, kosher, θαλασσινά, κ.λπ.
Ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν αυτή την «ηθική επιλογή» για την εξυπηρέτηση γευμάτων κατά την πτήση, η προσέγγιση της Ιαπωνικής αεροπορικής εταιρείας είναι πιο ουσιαστική καθώς, δεν προετοιμάζονται επιπλέον γεύματα και στη συνέχεια αυτά πετάγονται.
Εκτός από την επιλογή παράλειψης φαγητού, η JAL ανακυκλώνει τις στολές μηχανικών συντήρησης σε ηχομονωτικές βαμβακερές ίνες και έχει τους αεροσυνοδούς να χρησιμοποιούν iPads κατά την πτήση για να μειώσουν τα μενού εκτύπωσης χαρτιού.

Αυτή είναι μία κίνηση που βοηθά και προωθεί την φιλοσοφία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του αεροπορικού κλάδου.

aviationlife.gr με πληροφορίες από CNN