Η ολλανδική εθνική αεροπορική εταιρεία KLM έκανε παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις ενέργειες βιωσιμότητας σε προηγούμενες διαφημιστικές καμπάνιες.

Αυτό αποφάσισε σήμερα δικαστήριο του Άμστερνταμ μετά από καταγγελία greenwashing (πράσινης πλύσης) που κατατέθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Fossielvrij και ClientEarth.

Το δικαστήριο έκρινε πώς τα όσα έλεγε η KLM ότι οι πτήσεις μπορεί να είναι ή γίνονται βιώσιμες, καθώς και ότι η αγορά προϊόντων μειώνει ή αντισταθμίζει μέρος του κλιματικού αντίκτυπου των πτήσεων είναι «παραπλανητικές και παράνομες και ότι ο αερομεταφορέας παραβιάζει έτσι εμπορικές πρακτικές».

Επιπλέον, το δικαστήριο είπε ότι ο όρος «βιώσιμο» για να περιγράψει τα εναλλακτικά καύσιμα αεροπορίας (SAF), ήταν επίσης παραπλανητικός.

«Παρόλο που το SAF μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιβλαβών περιβαλλοντικών πτυχών των πτήσεων, ο όρος «αειφόρος» εδώ είναι πολύ απόλυτος και όχι αρκετά συγκεκριμένος, αποφάσισε το δικαστήριο.

Η δήλωση ότι είναι μια “υποσχόμενη λύση” δίνει επίσης μια πολύ ρόδινη εικόνα. Προς το παρόν, το μερίδιο SAF στη συνολική κατανάλωση καυσίμου είναι ακόμα πολύ περιορισμένο. Ένα πιο σημαντικό μερίδιο μπορεί να αναμένεται μόνο στο μακρινό μέλλον και επομένως είναι αβέβαιο. Η έκφραση είναι λοιπόν παραπλανητική.»

Πηγή: tourismtoday.gr