Η Ryanair Holdings επιχειρεί να ανατρέψει τη διάσωση της γερμανικής Lufthansa ζητώντας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο να ακυρώσει την έγκριση που είχε παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διάσωση της γερμανικής αεροπορικής με ανακεφαλαιοποίηση 6 δισ. ευρώ και δάνειο με κρατική εγγύηση ύψους 3 δισ. ευρώ «αποτελεί παράνομη διάκριση κατά των αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ», αναφέρει η Ryanair σε σημερινή της ανακοίνωση. Η Ryanair υπέβαλε προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στις 22 Ιανουαρίου.«Είναι περίεργο το γεγονός ότι η Lufthansa ανακοίνωσε ότι δεν χρειαζόταν τόσο μεγάλη κρατική ενίσχυση, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ευνοήσει τον «παγκόσμιο πρωταθλητή» της αντί να θεσπίσει μέτρα για την υποστήριξη της ανάκαμψης της εναέριας κυκλοφορίας με τρόπο που θα ωφελούσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα γερμανικά αεροδρόμια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ryanair.

Η Ryanair αμφισβητεί, όπως αναφέρει το Bloomberg, περισσότερες από δώδεκα περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων σε αεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη επικαλούμενη ανησυχίες ότι η αύξηση της ρευστότητας των ανταγωνιστών της θα τους επιτρέψει να ρίξουν τις τιμές τους και να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Η ιρλανδική εταιρεία φοβάται ότι ενώ οι άλλες αεροπορικές εταιρείας θα λαμβάνουν κρατικές διασώσεις εκείνη θα καίει τα αποθέματα ρευστότητάς της.Η προσφυγή της Ryanair στοχεύει στην έγκριση της κρατικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζει ότι η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ δεν διασφαλίζει -όπως υποχρεούται- το ότι οι κυβερνήσεις δεν θα ευνοούν κάποια εταιρεία σε βάρος άλλων. Το δικαστήριο της ΕΕ μπορεί να ακυρώσει τέτοιες εγκρίσεις. Η Κομισιόν βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση για να εγκρίνει την παροχή κρατικής βοήθειας άνευ προηγουμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από το πλήγμα της πανδημίας.

Η επιτροπή αρνήθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω σχολιασμό πέραν της δήλωσης ότι θα υπερασπιστεί όλες τις αποφάσεις στο δικαστήριο. Η Lufthansa και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.Πέρυσι, ο Μάικλ Ο’ Λίρι, Ceo της Ryanair, κατηγόρησε τη Lufthansa ότι «αποσπά κρατικές ενισχύσεις με τον ίδιο τρόπο που ένας μεθυσμένος θείος στο τέλος ενός γάμου, αδειάζει όλα τα ποτήρια».

Πηγή: reporter.gr