Η Πορτογαλία ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερα από τα 500 εκατομμύρια ευρώ (606 εκατομμύρια δολάρια) που είχε προϋπολογιστεί για την επιβίωση της αεροπορικής εταιρείας TAP φέτος λόγω της επιδεινούμενης πανδημίας COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της.

Ερωτηθείς για το ποσό που η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει να δαπανήσει για την TAP φέτος, ο Joao Leao είπε στον Jornal de Negocios της Κυριακής: «Αυτό είναι ακόμη υπό ανάλυση».

“Η κατάσταση του αερομεταφορέα TAP είναι πολύ απαιτητική … αυτό το ποσό μπορεί να πρέπει να επανεξεταστεί, διότι αυτή τη στιγμή η πανδημία έχει πολύ ισχυρότερο αντίκτυπο από το αναμενόμενο”, δήλωσε ο Leao.

Τον Δεκέμβριο, ένα κυβερνητικό σχέδιο για τη διάσωση της TAP πρότεινε 2.000 περικοπές θέσεων εργασίας έως το 2022 και περικοπές μισθών έως και 25%, ενώ η αεροπορική εταιρεία θα χρειαζόταν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια με κρατικές εγγυήσεις για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2024.

Οι απολύσεις μπορεί να είναι χαμηλότερες, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχτεί μια συμφωνία μεταξύ των ηγετών των 15 συνδικάτων και του διοικητικού συμβουλίου του TAP.

Ωστόσο, εάν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ απορρίψει την πρόταση της Λισαβόνας, η TAP θα πρέπει να αποπληρώσει αμέσως δάνειο διάσωσης 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφερεγγυότητα.

Ο Leao είπε ότι το σχέδιο «συνεπάγεται μια πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στην εταιρεία για να διασφαλίσει ότι η TAP θα γίνει κερδοφόρα εταιρεία και θα καταφέρει να επιβιώσει από αυτήν την κρίση», προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες έπρεπε να ολοκληρωθούν «το συντομότερο δυνατό».

Η TAP ζήτησε κρατική ενίσχυση τον Απρίλιο αφού ανέστειλε σχεδόν όλες τις 2.500 εβδομαδιαίες πτήσεις της στο αποκορύφωμα της κρίσης και ανέφερε απώλειες άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του 2020.

Ο Leao είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει μέτρα στήριξης στις εταιρείες «ανεξάρτητα από το κόστος» για όσο διάστημα η οικονομία της Πορτογαλίας επηρεάζεται από την κρίση της πανδημίας.

aviationlife.gr