Η Virgin Orbit του δισεκατομμυριούχου Richard Branson έφτασε στο διάστημα για πρώτη φορά την Κυριακή με μια επιτυχημένη δοκιμή του πυραύλου που εκτόξευσε στον αέρα, παρέχοντας δέκα δορυφόρους της NASA σε τροχιά και πέτυχε ένα ορόσημο μετά την ακύρωση της πρώτης δοκιμαστικής εκτόξευσης του πυραύλου πέρυσι.

Ο πύραυλος LauncherOne της εταιρείας με έδρα το Λονγκ Μπιτς, Καλιφόρνια, εκτοξεύθηκε στον αέρα από την κάτω πλευρά ενός τροποποιημένου Boeing 747 και βρέθηκε περίπου 35.000 πόδια πάνω από τον Ειρηνικό στις 11:39 π.μ. PT πριν ανάψει τον κινητήρα του NewtonThree για να βγει από την ατμόσφαιρα της Γης , πετυχαίνοντας το πρώτο επιτυχημένο ταξίδι του στο διάστημα.

“Σύμφωνα με την τηλεμετρία, το LauncherOne έχει φτάσει σε τροχιά!” ανακοίνωσε η εταιρεία στο Twitter κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής αποστολής, με την ονομασία Launch Demo 2. “Με κυριολεκτική και εικονική έννοια, αυτό είναι μίλια πέρα ​​από το πόσο φτάσαμε στο πρώτο μας Demo εκκίνησης.”

Περίπου δύο ώρες μετά την απογείωση του αεροσκάφους Cosmic Girl από το Mojave Air και Space Port στη νότια Καλιφόρνια, ο πύραυλος, ένας εκτοξευτής 70 ποδιών προσαρμοσμένος για τη μεταφορά μικρών δορυφόρων στο διάστημα, τοποθέτησε με επιτυχία 10 μικροσκοπικούς δορυφόρους σε τροχιά για τη NASA, η εταιρεία είπε στο Twitter.

Ο πύραυλος, ένας εκτοξευτής 70 ποδιών προσαρμοσμένος για τη μεταφορά μικρών δορυφόρων στο διάστημα, στόχευε να τοποθετήσει 10 μικροσκοπικούς δορυφόρους σε τροχιά για τη NASA περίπου δύο ώρες κατά τη διάρκεια της αποστολής, αν και η Virgin Orbit δεν είχε επιβεβαιώσει εάν είχαν αναπτυχθεί όπως είχε προγραμματιστεί.

Η επιτυχημένη δοκιμή και η καθαρή ανάπτυξη ωφέλιμου φορτίου ήταν μια απαραίτητη διπλή νίκη για την Virgin Orbit, η οποία πέρυσι απέτυχε στην προσπάθειά της να φτάσει στο διάστημα όταν ο κύριος κινητήρας του LauncherOne έκλεισε πρόωρα λίγες στιγμές μετά την απελευθέρωσή του από το αεροπλανοφόρο. Η σύντομη αποστολή δημιούργησε βασικά δεδομένα δοκιμών για την εταιρεία, ανέφερε.

Το τεστ της Κυριακής ωθεί επίσης την Virgin Orbit σε έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό εμπορικό διαστημικό αγώνα, προσφέροντας μια μοναδική μέθοδο «αεροπορικής εκτόξευσης» αποστολής δορυφόρων σε τροχιά παράλληλα με ανταγωνιστές όπως το Rocket Lab και το Firefly Aerospace, τα οποία έχουν σχεδιάσει συστήματα μικρής εκτόξευσης για την έγχυση μικρότερων δορυφόρων σε σε τροχιά και ικανοποιούν την αυξανόμενη ζήτηση.

Τα στελέχη της Virgin λένε ότι οι εκτοξεύσεις μεγάλου υψομέτρου επιτρέπουν στους δορυφόρους να τοποθετούνται πιο αποτελεσματικά στην τροχιά τους και να ελαχιστοποιούν επίσης τις ακυρώσεις που σχετίζονται με τον καιρό σε σύγκριση με τους πιο παραδοσιακούς πυραύλους που εκτοξεύονται κάθετα από το έδαφος.

Η θυγατρική της Virgin Orbit, η θυγατρική εταιρεία VOX Space LLC, πουλάει εκτοξεύσεις χρησιμοποιώντας το σύστημα στον στρατό των ΗΠΑ, με μια πρώτη αποστολή να προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο βάσει σύμβασης διαστημικής δύναμης των ΗΠΑ ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων για τρεις αποστολές.

aviationlife.gr με πληροφορίες από Reuters