Επενδύει 1 δισ. δολάρια η United Airlines  στη νεοσύστατη Archer

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines ανακοίνωσε ότι παρήγγειλε 200 ιπτάμενα ταξί, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία κάποια στιγμή, θα μεταφέρουν επιβάτες από το σπίτι στο αεροδρόμιο.

Τα ηλεκτρικά ιπτάμενα οχήματα κάθετης προσαπογείωσης (eVTOL) αναπτύσσονται από την αμερικανική Archer, η οποία σκοπεύει να μπει στο χρηματιστήριο μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Η εταιρεία δεν έχει ακόμα παρουσιάσει το πρωτότυπο των ιπτάμενων ταξί, ελπίζει όμως για απογείωση γύρω στο 2024, κατόπιν έγκριση από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA).

Μέχρι σήμερα η Archer έχει παρουσιάσει μόνο μια καλλιτεχνική απεικόνιση του ιπτάμενου οχήματος.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα ιπτάμενα ταξί θα πετούν με μέγιστη ταχύτητα 240 χλμ/ώρα.

Η Archer με έδρα την Καλιφόρνια, εξασφάλισε επένδυση από την αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, η οποία δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα από τη συγχώνευση της Fiat Chrysler και της PSA Peugeot.

Η United Airlines ανέφερε πέρυσι ζημία άνω των 7 δισ. δολαρίων μετά την ακινητοποίηση των αεροπλάνων λόγω της πανδημίας.

Η τεχνολογία της Archer θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει την United να περιορίσει το αποτύπωμα άνθρακα του στόλου τους

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν μια μέρα τα ελικόπτερα προσελκύουν το τελευταίο διάστημα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι κανένα τέτοιο όχημα δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα άδεια για πτήσεις.

Η Uber είναι μια από τις εταιρείες που επένδυσαν στα ιπτάμενα ταξί, τον Δεκέμβριο όμως πούλησε την Elevate, θυγατρική που ανέπτυσσε την τεχνολογία.

aviationlife.gr με πληροφορίες από newslink