Η Ισπανία, δεύτερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως πριν από την πανδημία, θα επιτρέψει την είσοδο στο έδαφός της από τις 7 Ιουνίου «σε όλα τα εμβολιασμένα άτομα», ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, ανακοίνωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Από τις 7 Ιουνίου, όλα τα εμβολιασμένα άτομα και οι οικογένειές τους θα είναι ευπρόσδεκτα στην χώρα μας την Ισπανία, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στον διεθνές σαλόνι τουρισμού Fitur διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αφορά όλες τις χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ.

Μία ημέρα αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιστροφή του τουρισμού θα είναι η κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας.

Οι Βρετανοί, καθώς και οι τουρίστες από χώρες χαμηλής επικινδυνότητας, θα μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στην Ισπανία, χωρίς τεστ PCR από την Δευτέρα 24 Μαΐου , ενώ μόνο τα ταξίδια που θεωρούνταν αναγκαία τούς επιτρέπονταν μέχρι σήμερα, πρόσθεσε.

Θα μπορούν να το κάνουν «χωρίς περιορισμούς και χωρίς υγειονομικές απαιτήσεις και δεν θα υπόκεινται σε υγειονομικούς ελέγχους», είπε.

Ωστόσο, η Ισπανία παραμένει για το Λονδίνο στην πορτοκαλί λίστα των χωρών για τις οποίες απαιτείται καραντίνα δέκα ημερών μετά την επιστροφή και τεστ PCR.

Η άρση των περιορισμών αφορά συνολικά δέκα χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι κάτοικοι των οποίων μπορούσαν να κάνουν στην Ισπανία μόνο αναγκαία ταξίδια, ανάμεσά τους η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Η Ισπανία, δεύτερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο μετά την Γαλλία πριν από την πανδημία, ελπίζει ότι θα προσελκύσει φέτος περί τα 45 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, το 50% των τουριστών που προσείλκυε πριν από την πανδημία.

Οι Βρετανοί αντιπροσώπευαν πριν από την πανδημία το μεγαλύτερο μερίδιο, με 18 εκατομμύρια το 2019.

Η επιστροφή των ξένων τουριστών στις παραλίες της Κόστα ντε Σολ είναι πρωτεύουσας σημασίας για την Ισπανία που οφείλει, υπό κανονικές συνθήκες, το 14% του ΑΕΠ της στον τουρισμό.

Η είσοδος των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ισπανία δεν περιορίσθηκε ποτέ, αλλά οι ταξιδιώτες οφείλουν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR.

Σύμφωνα με τον Πέδρο Σάντσεθ, το νέο καθεστώς στις διεθνείς αφίξεις τουριστών θα επιτρέψει μέχρι το τέλος του χρόνου την επιστροφή κατά 70% στα προ τη πανδημίας επίπεδα.

Για το καλοκαίρι, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για το 30% έως 40% των προ της πανδημίας αφίξεων.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική