Έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έδειξε ότι μόλις αρθούν οι περιορισμοί, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι λένε ότι σκοπεύουν να πετούν λιγότερο συχνά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στην έρευνα αυτή, το 71% των ανθρώπων δήλωσαν ότι θα επιλέξουν τρένα έναντι αεροπλάνων για ταξίδια μικρών αποστάσεων.
Η ΕΕ δημιουργεί ένα πακέτο ουσιαστικών μέτρων για τον περιορισμό της ρύπανσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών σκοπεύει να πετάξει λιγότερο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Από τους 27.700 ερωτηθέντες στις 27 χώρες της ΕΕ, το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σκόπευαν να πετούν λιγότερο συχνά για περιβαλλοντικούς λόγους, μόλις αρθούν οι περιορισμοί κατά της πανδημίας COVID-19.

Το 43% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι θα πετούν λιγότερο, δήλωσαν ότι θα το κάνουν αυτό συνεχώς ή αλλιώς “όλη την ώρα” ενώ το 31% που είπε ότι θα το εφαρμόσει σταδιακά ή αλλιώς “εν καιρώ”.

Ο αεροπορικός τομέας της Ευρώπης βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές για το αποτύπωμά του άνθρακα, την ίδια στιγμή που οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μια πτώση της ζήτησης λόγω της πανδημίας.

Ερωτηθείς εάν σχεδίαζαν να επιλέξουν τρένα από αεροπλάνα για ταξίδια μικρών αποστάσεων, το 71% των ερωτηθέντων στην έρευνα της ΕΤΕπ δήλωσε ότι θα το κάνουν.

Τα lockdowns βοήθησαν στο ότι οι παγκόσμιες εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα CO2 μειώθηκαν το 2020 σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούν να κατατάσσονται σε υψηλά επίπεδα.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ταχύτερη δράση για τη μείωση των εκπομπών για να αποφευχθεί η αποτροπή μίας καταστροφικής μελλοντικής υπερθέρμανσης.
Η ΕΕ καταρτίζει ένα μεγάλο πακέτο νέων πολιτικών για τον περιορισμό της ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως η ανακαίνιση κτιρίων για χρήση λιγότερης ενέργειας, η αυτοκινητοβιομηχανία να πληροί αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών και επιβολή υψηλότερου κόστους άνθρακα στα εργοστάσια.

Οι Βρυξέλλες στοχεύουν επίσης να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν βιώσιμες επιλογές. Η ΕΕ στοχεύει να έχει 3 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030. Η απαγόρευση των πλαστικών καλαμακιών και των μαχαιροπήρουνων μίας χρήσης ισχύει από αυτό το έτος.

“Οι πολίτες αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και θέλουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση με πρωτοφανή δράση”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ambroise Fayolle.

Η ΕΤΕπ και οι μηχανισμοί δανεισμού της ΕΕ, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ευρωπαίους να υιοθετήσουν φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες χρηματοδοτώντας την καθαρή ενέργεια και τα μέσα μεταφοράς χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ο Fayolle.

Αερομεταφορές και Κλιματική Κρίση

Σύμφωνα με έρευνες, οι αερομεταφορές συμβάλλουν 2-3% στην εκπομπή παγκόσμιων ρύπων όσες δηλαδή και τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και οι μηχανές. Η διαφορά των δύο κλάδων έγκειται στο γεγονός ότι για το δεύτερο έχουν βρεθεί λύσεις, οι οποίες έχουν ήδη εφαρμογή. Για τον πρώτο, δεν υπάρχει ένα λειτουργικό σχέδιο ώστε να εξασφαλιστεί η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εκπομπές της Ευρωπαϊκής αεροπλοΐας έχουν αυξηθεί κατά 25% από το 2013.

Επιπλέον σύμφωνα με έρευνες, η εμπορική αεροπορία ευθύνεται για το 5% της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σημαντικό ρόλο στα παραπάνω, έπαιξαν:

  • Η αύξηση της αεροπορικής κίνησης από το 2009 έως το 2014.
  • Οι υπερβολικά χαμηλές τιμές ορισμένων εισιτηρίων (άμεσα συνυφασμένες με τη διόγκωση του προβλήματος).
  • Η μη φορολόγηση της κηροζίνης και οι γενικότερες φορολογικές απαλλαγές των αεροπορικών εταιριών.
  • Η ύπαρξη περιττών εμπορικών πτήσεων για αποστάσεις κάτω από 1000 χλμ. σε συγκεκριμένες περιοχές όπου υπήρχε μέσο μεταφοράς πιο «φιλικό» προς το περιβάλλον (πχ. Νυρεμβέργη-Βερολίνο)
  • Τα οικολογικά καύσιμα (αλλιώς συνθετικά) είναι εξαιρετικά δαπανηρά.
  • Ο περιορισμός χρήσης της τεχνολογίας της μπαταρίας είναι ανέφικτος με τα υπάρχοντα μέσα.
  • Σύμφωνα με στοιχεία, ο μέσος ναύλος μετ’ επιστροφής έχοντας αφομοιώσει τον πληθωρισμό και την φορολογία της κάθε χώρας, είναι κατά 2/3 χαμηλότερος σε σχέση με πριν 20 χρόνια
  • Ο συνεχώς αυξανόμενος μεσογειακός τουρισμός λόγω πολύ φθηνών ναύλων (10,20,30 ευρώ).
  • Τα προηγούμενα χρόνια 3-4 δισ. άνθρωποι χρησιμοποίησαν ετησίως το αεροπλάνο για τις μεταφορές τους.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση σχετικά με την Κλιματική Κρίση και τις Αερομεταφορές του Δ. Ζοπουνίδη εδώ και ανάλυση του ίδιου σχετικά με τον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό των αερομεταφορών και την επένδυση των αεροπορικών εταιρειών σε νέας γενιάς, αποδοτικά και φιλικά προς το Περιβάλλον αεροσκάφη όπως η οικογένεια των A220, Α320neo, το A350 καθώς και το Boeing 787, εδώ.

aviationlife.gr με πληροφορίες από World Economic ForumΔημήτρης Ζοπουνίδης

Photo by FT