Μέχρι και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους οι αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν να «καίνε» μετρητά εκτιμά η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (International Air Transport Association-IATA).

Στην έκθεση του Οικονομικού διευθυντή της IATA, Μπράιαν Πιρς, για τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αεροπορικές εταιρείες, παρά την πρόοδο των εμβολιασμών, που δημοσιεύτηκε χθες, αναφέρεται ότι το διάστημα μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 θα είναι δύσκολο για τις αερομεταφορές.

Μάλιστα, τα στοιχεία του Νοεμβρίου καταδεικνύουν σχεδόν πλήρη στασιμότητα για τα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια μετά την άνοδο του καλοκαιριού. Πάντως για τον Νοέμβριο η πτώση στη διεθνή αεροπορική κίνηση διαμορφώθηκε στο 88%, με την αντίστοιχη μείωση στα εγχώρια ταξίδια να σταματά στο 44% σε σχέση με τα δεδομένα του 2019.

Η εικόνα των κρατήσεων

Σύμφωνα δε με το outlook της IATA, το πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα είναι αδύναμο σε επίπεδο κρατήσεων, πριν από την ώθηση που αναμένεται να δώσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Συγκεκριμένα, η πτώση στις κρατήσεις διαμορφώνεται στο 75% για τον Ιανουάριο, στο 82% για τον Φεβρουάριο και στο 81% για τον Μάρτιο συγκριτικά πάντα με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Αντίστοιχα, το τελευταίο τρίμηνο του 2020, η εικόνα των κρατήσεων ήταν σε καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2019, με τη μείωση τον Οκτώβριο να διαμορφώνεται στο 71%, τον Νοέμβριο να φτάνει στο 81% και τον Δεκέμβριο να προσεγγίζει το 80%.

Και μπορεί η ανάκαμψη των αερομεταφορών να απέχει ακόμη χρονικά σε διεθνές επίπεδο, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού να περιορίζει και πάλι τις μετακινήσεις στη Γηραιά Ήπειρο, ωστόσο, οι η πολιτική που ακολουθεί η Αμερική στο κομμάτι των test φαίνεται ότι βοηθούν στη σταδιακή ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

aviationlife.gr με πληροφορίες από tourismtoday – Εύα Οικονομάκη