Στη δημοπράτηση της νέας αναβάθμισης του κρατικού αερολιμένα Πάρου, έχοντας δεσμεύσει ήδη ποσό 46,2 εκατ. ευρώ, προχωρεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στα νέα έργα περιλαμβάνεται ένας νέος αεροσταθμός 13.000 τ.μ. και η επέκταση του διαδρόμου και του δαπέδου στάθμευσης αεροσταθμών, με το έργο να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πιο αναλυτικά θα γίνει αμφίπλευρη επέκταση του διαδρόμου έτσι ώστε με την νέα προσθήκη ο διάδρομος να φτάσει σε μήκος τα 1.799 μέτρα έναντι 1.400 μέτρων σήμερα. Επίσης θα τροποποιηθεί η περιμετρική οδός εκεί που θα γίνει η επέκταση και θα γίνει και επέκταση του δαπέδου στάθμευσης των αεροσκαφών και της φωτοσήμανσης.

Ακόμη έχει εγκριθεί η οριστική μελέτη για την κατασκευή νέου Τερματικού Σταθμού 13.000 τμ περίπου, με χώρους στάθμευσης οχημάτων, εσωτερικό οδικό δίκτυο, διαμόρφωση χώρου μεταξύ αεροσταθμού και δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών.

Το κόστος των έργων έχει εκτιμηθεί σε 37.894.400 ευρώ με ΦΠΑ. Ο σημερινός αεροσταθμός έχει όγκο 745 τμ.

Το αεροδρόμιο της Πάρου παρουσίαζε εκρηκτική άνοδο στην επιβατική κίνηση μέχρι και τις αρχές του 2020, απόρροια των προηγούμενων έργων αναβάθμισης που ξεκίνησαν το 2013 και ολοκληρώθηκαν το 2017. Το 2019, σε σχέση με το 2016, οι αναχωρήσεις και αφίξεις επιβατών τακτικών πτήσεων σχεδόν τριπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 114.879 και 103.457, αντίστοιχα.

Οι τακτικές πτήσεις, σχεδόν διπλασιάστηκαν, καθώς από 1065 το 2016, ανήλθαν σε 2019, ενώ υποχώρησε ελαφρώς ο αριθμός των αφιξαναχωρήσεων ιδιωτικών πτήσεων και αεροσκαφών από 304 (το 2016) σε 278 το 2019.

Το νησί των Κυκλάδων, τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε έναν πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό προορισμό, καταρρίπτοντας κάθε χρόνο το προηγούμενο ρεκόρ της στην τουριστική κίνηση, προσελκύοντας επενδύσεις σε καταλύματα και παροχές υψηλής ποιότητας.

Με τις νέες επεκτάσεις του αεροδρομίου η Πάρος αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο ως τουριστικός προορισμός, αφού θα μπορεί πλέον να προσελκύσει περισσότερες αεροπορικές εταιρείες και συχνότερες πτήσεις.

Στα οφέλη από το νέο αεροδρόμιο συγκαταλέγονται η αύξηση της απασχόλησης με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τόσο κατά την εκτέλεση των έργων, όσο και κατά τη λειτουργία του αεροδρομίου, η αύξηση της αξίας της γης και των περιουσιών και η προσέλκυση νέων επενδύσεων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας της ιδιαίτερης τοπικής φυσιογνωμίας. Κυρίως όμως, η εξυπηρέτηση των πολιτών της Πάρου, οι οποίοι πλέον αποκτούν αμεσότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα, σε υπηρεσίες υγείας και άλλες κεντρικές υπηρεσίες.

aviationlife.gr με πληροφορίες από tourismtoday.gr