Η ροή ειδήσεων σχετικά με την εξέλιξη του εμβολίου Covid τροφοδότησε ελπίδες για μελλοντική παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη καθώς και για την ταξιδιωτική – αεροπορική ζήτηση, τον περασμένο μήνα.

Αυτό το θετικό κλίμα ενίσχυσε τις επιδόσεις των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών που βρίσκονται τάσεις πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών σημείωσαν ράλι αύξησης μετά τις ειδήσεις για το εμβόλιο παρά την επανεμφάνιση του νέου κύματος covid και επακόλουθα τα νέα μέτρα lockdown σε ορισμένες περιοχές. Αν και οι προσδοκίες για ανάκαμψη από εμβόλια έκανε τους επενδυτές της χρηματοοικονομικής αγοράς πιο ανεκτικούς από την πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων Covid, το θετικό συναίσθημα των επενδυτών δεν αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών όπως απεικονίζεται στο γράφημα της IATA, αυτής της εβδομάδας.

Το παραπάνω διάγραμμα συγκρίνει τις κρατήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021 και το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και απεικονίζει όλες τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου για το 4ο τρίμηνο του 2020 και από την 1η Ιανουαρίου για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στην αρχή του τέταρτου τριμήνου οι κρατήσεις ήταν 77% χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και σημειώθηκε πτωτική τάση κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Ομοίως, στην αρχή του τρέχοντος έτους οι κρατήσεις δείχνουν ένα άλλο δύσκολο τρίμηνο, καθώς κατά μέσο όρο είναι 79% κάτω από το επίπεδο τους πριν από ένα χρόνο. Αυτή είναι μία ελαφρά επιδείνωση σε σύγκριση με την αρχή του προηγούμενου τριμήνου που δείχνει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών, η οποία έχει ήδη σταματήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2020, θα μπορούσε να εξασθενήσει περαιτέρω.

Ως εκ τούτου, οι αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν να καταναλώνουν (σπαταλάνε) μετρητά έως ότου γίνουν ευρέως διαθέσιμα τα εμβόλια. Η χρήση αποτελεσματικών δοκιμών ( covid test ) αντί της καραντίνας για την επιτάχυνση του ανοίγματος της αγοράς θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση των αεροπορικών εταιρειών σε πολλές περιοχές. Ανώτατα στελέχη του αεροπορικού κλάδου δεν δείχνουν την προτίμηση τους σε μέτρα τύπου καραντίνας μετά την άφιξη στον προορισμό και επιθυμούν να είναι προσωρινά μέτρα.

aviationlife.gr