Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν την Τρίτη ότι ήρθαν σε ανακωχή στη σχεδόν 17χρονη διαμάχη για επιδοτήσεις αεροσκαφών, συμφωνώντας να αναστείλουν τους πενταετείς δασμούς που απορρέουν από τη διαμάχη των Boeing-Airbus.

Το πακέτο δασμών της εποχής Τραμπ που είχε προκαλέσει ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για την επίλυση της μακράς τους διαμάχης για αθέμιτες επιδοτήσεις στις αεροπορικές εταιρίες Airbus και Boeing.

«Η σύνοδος ξεκίνησε με μια σημαντική εξέλιξη για τα αεροσκάφη … Αποφασίσαμε από κοινού να επιλύσουμε αυτή την διαμάχη. Σήμερα τηρήσαμε την υπόσχεσή μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μετά την άφιξη του Αμερικανού Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο ΕΕ/ΗΠΑ.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαμάχη από το 2004 σε παράλληλες υποθέσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για επιδοτήσεις προς την αμερικανική εταιρία αεροσκαφών Boeing και την ευρωπαϊκή Airbus.

Συμφώνησαν τον Μάρτιο σε τετράμηνη αναστολή δασμών σε προϊόντα ύψους 11,5 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνουν από ευρωπαϊκό κρασί έως αμερικανικό καπνό και οινοπνευματώδη ποτά, τους οποίους είχαν επιβάλει στο πλαίσιο της διαμάχης. Σήμερα είπαν ότι τους αναστέλλουν για πέντε χρόνια, ενώ συνεχίζουν να εργάζονται επί μίας συνολικής συμφωνίας για το ποιες επιδοτήσεις επιτρέπονται.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ χαιρέτισε σήμερα την «καλή συμφωνία» μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη διαμάχη Airbus/Boeing και ζήτησε να «κλείσει οριστικά» το θέμα αυτό, σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Είναι «εξαιρετική είδηση για τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές εταιρίες», ήταν η αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

Από την πλευρά της Airbus χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι δημιουργεί «συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού».

«Από την πλευρά της Airbus, σαφώς τη χαιρετίζουμε», δήλωσε σήμερα ο γενικός εμπορικός διευθυντής της εταιρίας Κρίστιαν Σέρερ σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. «Οτιδήποτε δημιουργεί ίσους όρους ανταγωνισμού σε αυτή την ιδιαίτερα ανταγωνιστική βιομηχανία και αποτρέπει αυτή την τρομερή εφαρμογή δασμών που είναι επιζήμια και για τις δύο πλευρές είναι καλό», δήλωσε.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική