Περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συντριβές εμπορικών αεροπλάνων το 2020, σύμφωνα με έρευνα βιομηχανικής ομάδας, παρά τον κατά πολύ μειωμένο αριθμό των πτήσεων λόγω της πανδημίας.

Η ολλανδική συμβουλευτική αεροπορική εταιρεία “To70” διαπίστωσε ότι 299 άτομα σκοτώθηκαν σε ατυχήματα εμπορικών πτήσεων, παγκοσμίως το 2020, από 257 το 2019.

Αυτό συμβαίνει παρά την απότομη πτώση των πτήσεων λόγω των περιορισμών της ανάσχεσης της Covid-19.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης Flightradar 24 ανέφερε ότι οι εμπορικές πτήσεις μειώθηκαν κατά 42% την περίεργη χρονιά που μας πέρασε.

Σύμφωνα με δήλωση από το “To70”, τα στοιχεία περιλαμβάνουν όλους τους θανάτους από ατυχήματα μεγάλων επιβατικών αεροσκαφών – συμπεριλαμβανομένων έκνομων ενεργειών κατά της ασφάλειας και της ακεραιότητας των αεροσκαφών, όπως η στόχευση αυτών με στόχο την πτώση τους.

Οι αριθμοί για το 2020 περιλαμβάνουν την κατάρριψη πτήσης του αεροσκάφους της Ukraine International Airlines από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις τον περασμένο Ιανουάριο (2020). Το Ιράν σκοπεύει να δώσει 150.000 $ (110.000 £) στις οικογένειες κάθε ενός από τους 176 ανθρώπους που σκοτώθηκαν. Στο συγκεκριμένο δυστύχημα, βρίσκονταν, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που σκοτώθηκαν σε αεροπορικά δυστυχήματα πέρυσι.

Περιλαμβάνει επίσης το θάνατο 98 ανθρώπων τον Μάιο όταν μια πτήση της Pakistan International Airlines (PIA) συνετρίβη στην πόλη του Καράτσι. Μια αρχική έκθεση ανέφερε “ανθρώπινο σφάλμα” για το δυστύχημα.

“To70” διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ατυχημάτων μειώθηκε σε 40 από τα 86 συνολικά το προηγούμενο έτος. Μόνο πέντε από αυτά τα 40 ατυχήματα αποδείχτηκαν θανατηφόρα.

Όμως, ενώ ο σύμβουλος είπε ότι το ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων είναι «παρόμοιο με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών», προειδοποίησε ότι η έλλειψη πτήσεων είχε «σημαντική» επίδραση στην απόδοση των πληρωμάτων, λέγοντας ότι «η εξασθένηση των δεξιοτήτων αναγνωρίζεται ως ένα κρίσιμο ζήτημα για τη βιομηχανία μας στο δρόμο καθώς επανέρχεται η ομαλή λειτουργία στην ταξιδιωτική – αεροπορική ζήτηση”.

Το ασφαλέστερο έτος της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας καταγράφηκε το 2017. Δεν υπήρξαν μοιραία ατυχήματα επιβατικών αεροσκαφών εκείνο το έτος, και μόνο δύο θανατηφόρα ατυχήματα που αφορούσαν περιφερειακά turboprops, είχαν ως αποτέλεσμα 13 θανάτους.

aviationlife.gr