Την πρώτη μηνιαία «νίκη» έναντι της Airbus, από τον Ιανουάριο του 2019, κατήγαγε η Boeing, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία σε αριθμό νέων παραγγελιών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του νέου έτους, η Boeing παρέδωσε συνολικά 26 αεροπλάνα, εκ των οποίων τα 21 αφορούσαν τα μοντέλα 737 ΜΑΧ. Επίσης, παραδόθηκαν ένα 777F, δύο 777-300ER, ένα 777F και ένα 737-800Α.

Επίσης, η αμερικανική εταιρεία κατάφερε να ολοκληρώσει ακόμη τέσσερα deal για την πώληση ισάριθμων αεροσκαφών τύπου 747-8.

Από την πλευρά του, το αντίπαλο δέος -η ευρωπαϊκή Airbus- προέβη σε 21 παραδόσεις αεροπλάνων, εκ των οποίων τα 16 αφορούσαν τα μοντέλα Α321neo. Οι νέες πωλήσεις, ωστόσο, παρέμειναν μηδενικές.

Αντίστοιχα βέβαια, και οι δύο εταιρείες, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και της καθίζησης της ταξιδιωτικής ζήτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές παραγγελίες ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τα προβλήματα δε, για την Boeing ήταν ακόμη μεγαλύτερα, καθώς μόλις τον Νοέμβριο κατάφερε να λάβει το «πράσινο» φως από τις αμερικανικές εποπτικές αρχές για την επανέναρξη των πτήσεων των μοντέλων 737 ΜΑΧ.

Τα τελευταία βρίσκονταν καθηλωμένα επί σχεδόν δύο χρόνια, ως απόρροια των δύο θανατηφόρων δυστυχημάτων στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, τα οποία είχαν οδηγήσει στον θάνατο περισσότερα από 300 άτομα.

Πηγή: MoneyReview