Με μεγάλη επιτυχία και με πάνω από 150 συμμετέχοντες ολοκληρώθηκαν εχθές, οι εργασίες της 14ης Διεθνούς Συνάντησης των Διαχειριστών των Περιφερειακών Ευρωπαϊκών Αερολιμένων.

Για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά, από την Fraport Greece αυτή η μεγάλη συνάντηση με συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών, ερευνητών, επαγγελματιών του αεροπορικού κλάδου και των αεροδρομίων.

Παρεβρέθηκαν ο Director του ACI Europe, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, της AEGEAN, η Γενική Διευθύντρια του Ομίλου IOGR, ο αντιπρόεδρος της Embraer στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ICAO καθώς και άλλοι εξέχοντες άνθρωποι των αερολιμένων και του αεροπορικού κλάδου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν και παρουσιάστηκα ήταν πολύ ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα επίκαιρα και αφορούσαν τις σύγχρονες τάσεις και τις προοπτικές. Πιο συγκεκριμένα, τα πάνελ και τα workshops που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν, το μέλλον της περιφερειακής αεροπορικής συνδεσιμότητας, τους περιβαλλοντικούς στόχους της του αεροπορικού κλάδου, τις επιχειρησιακές προκλήσεις, την χρηματοοικονομική κατάσταση του κλάδου, την βιωσιμότητα και την απαλλαγή από το διοξείδιο του άνθρακα, την ανάπτυξη δρομολογίων καθώς και την ψηφιοποίηση και χρήση των δεδομένων στον κλάδο.

Στην ετήσια συνάντηση επιπλέον, παρουσιάστηκε η τελευταία ανάλυση του κλάδου από την ACI Europe όπου περιγράφει ένα τμήμα της αγοράς που ενώ ξεπερνάει τις επιδόσεις με θετικές προοπτικές για το φετινό καλοκαίρι, ταυτόχρονα, προειδοποιεί για άνισο ρυθμό ανάκαμψης και ανάπτυξης, καθώς και συνεχείς οικονομικές προκλήσεις.

Το 14ο Ετήσιο Συνέδριο και Έκθεση Περιφερειακών Αεροδρομίων του ACI Europe παρείχε την ευκαιρία να επανεξεταστούν οι συνθήκες συναλλαγών και να αντιμετωπιστούν οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια στην παροχή βιώσιμης αεροπορικής συνδεσιμότητας στο υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και άλλων σημαντικών ζητημάτων.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια συνέχισαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με άλλα τμήματα της αγοράς από την αρχή του έτους, έχοντας ανακτήσει σχεδόν το 93% του όγκου επιβατών που είχαν πριν από την πανδημία (2019) – σε σύγκριση με το 87% για τους αεροδρόμια που είναι hub καθώς και τα υπόλοιπα μεγαλύτερα αεροδρόμια. Αυτό αντανακλά τη δυναμική της κυκλοφορίας που εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα ταξίδια αναψυχής και τη ζήτηση για επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς, ενισχυμένη από την επέκταση των εταιρειών εξαιρετικά χαμηλού κόστους (ULCCs) και βασιζόμενη κυρίως στην ευρωπαϊκή, στην βορειοαφρικάνικη και την υπερατλαντική αγορά.

Απευθυνόμενος στις προοπτικές κυκλοφορίας, ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής του ACI Europe δήλωσε: «Η θερινή περίοδος φαίνεται πολύ θετική για τα περιφερειακά αεροδρόμια συνολικά, καθώς βλέπουν χωρητικότητα θέσεων αεροπορικών εταιρειών ακριβώς πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα – κάτι που δεν ισχύει ακόμη για μεγαλύτερα αεροδρόμια. Η επιβατική ζήτηση συνεχίζει να αψηφά τις πληθωριστικές πιέσεις, ιδίως τις αυξήσεις ρεκόρ των αεροπορικών ναύλων. Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι διαταραχής σε όλο το αεροπορικό οικοσύστημα έχουν υποχωρήσει. Αυτό είναι αποτέλεσμα παλαιότερου σχεδιασμού, μαζικών προσλήψεων και βελτιωμένων μισθών, αν και η ικανότητα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (ATM) και οι κοινωνικές αναταραχές παραμένουν σημαντική ανησυχία σε ορισμένες χώρες».

Ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής, προειδοποίησε για κάποια σημαντικά κενά στην απόδοση τόσο στις εθνικές αγορές όσο και σε μεμονωμένα αεροδρόμια: «Η ανάκαμψη της κυκλοφορίας ήρθε με μεγαλύτερη αστάθεια και επίσης με μεγαλύτερη ανισότητα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πολύ αυξημένο ανταγωνισμό των αεροδρομίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η αγορά στρέφεται προς λιγότερες και ολοένα ισχυρότερες αεροπορικές εταιρείες – με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους να καθορίζουν με πολύ μεγάλο βαθμό τη μοίρα των περιφερειακών αεροδρομίων».

Η επίτευξη οικονομικής βιωσιμότητας αποτελούσε πάντα πρόκληση για τα μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια λόγω ορισμένων διαρθρωτικών ζητημάτων, όπως η εποχικότητα της κυκλοφορίας και η ανισορροπία της ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και τα υψηλότερα σταθερά κόστη καθώς και την έλλειψη οικονομιών κλίμακας που επιτυγχάνεται από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια. Ωστόσο, οι τεράστιες απώλειες που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε συνδυασμό με την ανανεωμένη αγοραστική δύναμη των αεροπορικών εταιρειών που οδηγεί σε suboptimal revenues από τις χρεώσεις χρηστών, σημαίνει ότι οι προοπτικές για βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας είναι θολές, ειδικότερα για τα αεροδρόμια με λιγότερους από 1 εκατομμύριο επιβάτες ετησίως.

«Τα τέλη χρήσης που επιβάλλονται από τα περιφερειακά αεροδρόμια μειώνονται σταθερά τα τελευταία 3 χρόνια και σήμερα, σε προσαρμοσμένους με τον πραγματικό πληθωρισμό όρους είναι 13,4% χαμηλότερα από το 2019. Εν τω μεταξύ, οι ναύλοι των αεροπορικών εταιρειών έχουν αυξηθεί κατά +26% μέχρι στιγμής φέτος. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, ειδικά δεδομένου του τρόπου με τον οποίο το τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον και οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν το κόστος μας. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητα των αεροδρομίων να συνεχίσουν να επενδύουν στη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και τη χωρητικότητα. Ενώ, θα χρειαστεί να διατηρήσουμε την ευελιξία που παρέχεται από τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, χρειαζόμαστε επίσης τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν μια δικαιότερη τιμή για τη χρήση των εγκαταστάσεων μας», δήλωσε ο κος Jankovec.

Η τήρηση της αρχής «ο χρήστης πληρώνει» σχετίζεται επίσης με τη βιωσιμότητα και ιδίως την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Ένας πολύ ικανός αριθμος 207 περιφερειακών αεροδρομίων σε όλη την Ευρώπη έχει πλέον πιστοποιηθεί για την διαχείριση και μείωση του άνθρακα στο πλαίσιο του Airport Carbon Accreditation (το θεσμικά εγκεκριμένο παγκόσμιο πρότυπο) σε σύγκριση με τα 146 περιφερειακά αεροδρόμια που είχαν πα΄ρει την πιστοποίηση πριν από ένα χρόνο. Πέρα από τη μείωση των εκπομπών συγκεκριμένου εύρους και την τήρηση των σχετικών στόχων για μηδενικό αποτύπωμα CO2, τα αεροδρόμια εξετάζουν επίσης όλο και περισσότερο τη στήριξη και τη μείωση των εκπομπών και άλλων πεδίων.

Ο Marco Pernetta, Πρόεδρος του Περιφερειακού Φόρουμ Αεροδρομίων του ACI EUROPE και Διευθύνων Σύμβουλος του αεροδρομίου του Ίνσμπρουκ δήλωσε: «Ενώ το FIT FOR 55 (σχέδιο της ΕΕ για πράσινη μετάβαση) είναι απόλυτη ανάγκη, οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να το εξετάζουν συνεχώς και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνοχή, η εδαφική ισότητα και, τελικά, ο κίνδυνος αντίδρασης κατά της δράσης για το κλίμα. Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε να παράσχει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων του FIT FOR 55, αυτά αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, με δική μας ευθύνη. Τα περιφερειακά αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν πλέον το 35% της συνολικής απευθείας αεροπορικής συνδεσιμότητας στην Ευρώπη, έναντι 29% πριν από δέκα χρόνια. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για βιώσιμη περιφερειακή αεροπορική συνδεσιμότητα που θα διασφαλίζει ότι η περιφερειακή αεροπορία μπορεί γρήγορα να γίνει το πεδίο δοκιμής για την απαλλαγή από το διοξείδιο του άνθρακα, μαζί με τα απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ πριν η ανάπτυξη των σιδηροδρόμων πλησιάσει αποτελεσματικά για να παρέχει οποιαδήποτε κατάλληλη εναλλακτική στην κλίμακα και το εύρος που απαιτείται».

Ακολουθούν αναλύσεις σχετικά με το κάθε πάνελ συγκεκριμένα καθώς και το workshop ανάπτυξης διαδρομών (route development) καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Σύνταξη: Δημήτρης Ζοπουνίδης