Η Γαλλία θα κλείσει από την Κυριακή τα σύνορά της για όλες τις χώρες, εκτός από εκείνες της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Οι περιορισμοί που επιβάλλουν διάφορες χώρες

Με περιορισμούς στις αεροπορικές συνδέσεις προσπαθούν Γαλλία και Καναδάς να αντιμετωπίσουν αύξηση των κρουσμάτων και διάδοση των νέων μεταλλάξεων ενώ οι παραδόσεις εμβολίων καθυστερούν. Ψηλά οι αριθμοί των νέων περιστατικών στην Λ. Αμερική, μολύνθηκε και ο Πρόεδρος του Μεξικό, που δηλώνει ότι είναι καλά μέχρι τώρα.

ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία θα κλείσει από την Κυριακή τα σύνορά της για όλες τις χώρες, εκτός από εκείνες της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Για τις μετακινήσεις από χώρες της ΕΕ, θα είναι απαραίτητο οι ταξιδιώτες να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ PCR. Θα εξαιρεθούν μόνο οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι. Το μέτρο αυτό ίσχυε ήδη από την περασμένη Κυριακή για όσους έφταναν στη Γαλλία με αεροπλάνα ή πλοία και πλέον θα επεκταθεί και στα χερσαία σύνορα.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι παραλλαγές του νέου κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη Γαλλία, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί ακόμη να αποφευχθεί ένα τρίτο γενικό lockdown στη χώρα. Αντί για lockdown, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα, να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπεται να βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και να ενταθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας αλλά και για να μην γίνονται παράνομα πάρτι.

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, επιφανείας άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων (εκτός από τα καταστήματα τροφίμων), θα κλείσουν από την Κυριακή. “Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες”, προειδοποίησε ο Καστέξ, σημειώνοντας ότι η υγειονομική κατάσταση στη Γαλλία είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλες χώρες, ωστόσο παραμένει ανησυχητική.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες του Καναδά συμφώνησαν να διακόψουν όλα τα δρομολόγιά τους προς το Μεξικό και την Καραϊβική για τρεις μήνες, αρχής γενομένης από την Κυριακή, καθώς η πανδημία δεν υποχωρεί και το πρόγραμμα εμβολιασμού καθυστερεί, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν αεροπορικώς στον Καναδά από άλλες χώρες θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για την Covid-19 στο αεροδρόμιο και να περιμένουν σε ξενοδοχείο για τρεις ημέρες, με δικά τους έξοδα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.”Δεν είναι τώρα η ώρα για αεροπορικά ταξίδια”, τόνισε ο Καναδός Πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Τριντό αποκάλυψε ότι η επόμενη παρτίδα των εμβολίων της εταιρείας Moderna θα είναι μικρότερη από όσο προβλεπόταν αρχικά, περίπου κατά 25%. Ο Τριντό δεχόταν πιέσεις από τους πολιτικούς ηγέτες των επαρχιών να επιβάλει περιορισμούς επειδή πέρσι την άνοιξη, οι ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τις διακοπές τους έφεραν μαζί τους τον νέο κορωνοϊό.

Μόνο τέσσερα αεροδρόμια θα παραμείνουν ανοιχτά για διεθνείς πτήσεις: του Βανκούβερ, του Τορόντο, του Κάλγκαρι και του Μόντρεαλ. Και τις επόμενες εβδομάδες οι Καναδοί που επιστρέφουν από τις ΗΠΑ, από τα χερσαία σύνορα, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 59.826 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.119 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 222.666 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 9,2 εκατομμυρίων μολύνσεων από την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα.

ΜΕΞΙΚΟ

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που μολύνθηκε με τον νέο κορωνοϊό, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο twitter χθες είπε πως οι γιατροί του είπαν ότι πέρασε πλέον την κρίσιμη φάση της ασθένειας και πως η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται. Ο 67χρονος Μεξικανός Πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι έχει διαγνωστεί με την Covid-19, λίγες ώρες αφού πήρε μια πτήση της Aeromexico, προκαλώντας ανησυχία για το ότι ενδέχεται να έχει εκθέσει στον κορωνοϊό πολλούς ανθρώπους. Δεν έχει παρευρεθεί σε δημόσιες εκδηλώσεις από τότε.Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.434 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 16.374 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 156.579 νεκρούς επί συνόλου 1.841.893 μολύνσεων, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Πηγή: Η Καθημερινή Κύπρος