Ο κολοσσός αερομεταφορέας Emirates σκοπεύει να επαναφέρει όλα τα Airbus A380 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, επαναφέροντας πλήρως τον στόλο της μετά από τα τελευταία τρία χρόνια μειωμένης χωρητικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το superjumbo είναι ταυτόχρονα η ναυαρχίδα και ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου δικτύου της Emirates, μεταφέροντας ταξιδιώτες από και προς όλες τις γωνιές του κόσμου μέσω του mega-hub του Ντουμπάι.

Μιλώντας στο Ντουμπάι, ο Εμπορικός Διευθυντής, Adnan Kazim είπε ότι όλα τα υπάρχοντα A380 του στόλου της, θα είναι και πάλι σε επιχειρησιακό έργο «κοντά στο τέλος του επόμενου έτους», βοηθώντας την Emirates να ανακτήσει το υπόλοιπο 20% της χωρητικότητας που η αεροπορική εταιρεία έχει τη δυνατότητα να διατηρεί.

Η Emirates είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Airbus για το A380, με περίπου 120 αεροσκάφη. Όταν η Airbus ακύρωσε την παραγωγή του “Γίγαντα των Αιθέρων” το 2019 λόγω έλλειψης ζήτησης, ο πρόεδρος της Emirates Tim Clark δήλωσε ότι τα A380 θα παραμείνουν ενεργά στην αεροπορική εταιρεία του μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 .

Η αεροπορική εταιρεία πετά ήδη περισσότερα από 70 A380. Επίσης, οι εσωτερικοί χώροι του μισού περίπου στόλου ανανεώνονται και προστίθενται τα νέα premium economy καθίσματα.

Ο άλλος κολοσσός αερομεταφορέας του Κόλπου, Etihad σχεδιάζει επίσης να επαναφέρει τέσσερα Airbus A380 περίπου στα μέσα του 2023, σε συνδέσεις μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Χίθροου του Λονδίνου.

Επιπλέον, η Lufthansa, η οποία ανέτρεψε την αρχική απόφαση της να αποσύρει αυτόν τον τύπο αεροσκάφους από τον στόλο της, θα επαναφέρει και αυτή το 2023 τα Airbus A380, καθώς η ταξιδιωτική ζήτηση και επακόλουθα η ζήτηση για πτήσεις αυξάνεται στα ύψη.

Παράλληλα, το πρόβλημα με τις παραδόσεις αεροσκαφών από την Airbus και την Boeing, ώθησε τον γερμανικό κολοσσό σε αυτή την απόφαση. Έξι A380 από τα 14 της αεροπορικής εταιρείας έχουν πωληθεί πίσω στην Airbus.

Το πρώτο από αυτά έχει ήδη πετάξει από την Ισπανία (αεροδρόμιο Teurel) που βρισκόταν για μακράς διάρκειας στάθμευση, στη Φρανκφούρτη, με δύο έως τέσσερα ακόμη να αναμένεται να ακολουθήσουν.

Όσον αφορά τα 12 Airbus A380 της British Airways έχουν επαναφερθεί πλήρως, ενώ η Singapore Airlines έχει θέσει σε λειτουργία 11 από τα 12 A380 της.

Όσον αφορά την Qantas, η οποία είχε θέσει εκτός υπηρεσίας τα 12 A380 της στην αρχή της πανδημίας, τα μισά από αυτά έχουν επιστρέψει στις πτήσεις, με σχέδια και για άλλα τέσσερα μέχρι το τέλος του 2023.

Σύνταξη: Δημήτρης Ζοπουνίδης