Ο προγραμματισμός θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις χθες για την εβδομάδα 7/6 – 13/6 είναι αυξημένος κατά 2,1% από την προηγούμενη, ενώ για την εβδομάδα 14/6 – 20/6 υπάρχει αύξηση των θέσεων της τάξης του 45%.

Τις πρώτες ενδείξεις σταδιακής αύξησης των διεθνών τουριστικών ροών από τα μέσα του τρέχοντος μηνός καταγράφει το Recovery Tracker για τον ελληνικό τουρισμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο dashboard που επιτρέπει τη σύγκριση -σε πραγματικό χρόνο- της εξέλιξης του τουρισμού την τρέχουσα σεζόν σε σχέση με το 2019, τελευταίο έτος πριν από την πανδημία, αλλά και με το 2020, έτος έναρξης της πανδημίας.

Πρόκειται για ένα ελεύθερα προσβάσιμο εργαλείο που συγκεντρώνει δεδομένα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Πηγές των δεδομένων αποτελούν φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως οι ΟΑG, TτΕ, Sojern, ΔΑΑ, ΥΠΑ, Fraport Greece, οδικοί μεθοριακοί σταθμοί, GBR, ΠΟΞ, Review Pro, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ και Our world in data.

Σύμφωνα με το Recovery Tracker, ο προγραμματισμός θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις χθες για την εβδομάδα 7/6 με 13/6 είναι αυξημένος κατά 2,1% από την προηγούμενη, ενώ για την εβδομάδα 14/6 – 20/6 υπάρχει αύξηση των θέσεων της τάξης του 45%.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία αποτυπώνουν τον αριθμό των θέσεων που έχουν δρομολογήσει και όχι απαραίτητα πουλήσει οι αεροπορικές για την Ελλάδα, είναι διαρκώς μεταβαλλόμενα και έτσι, για παράδειγμα, η απόφαση της προηγούμενης Παρασκευής για παράταση της καραντίνας στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που επιστρέφουν από την Ελλάδα στη χώρα τους τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα αναμένεται να φέρει ίσως επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων.

Ωστόσο, η συνολική εικόνα παραμένει θετική, με το σύνολο των αεροπορικών θέσεων που είναι προγραμματισμένες προς την Ελλάδα για τον Ιούνιο να διαμορφώνεται στο 1,4 εκατ. περίπου.

Την ίδια ώρα, σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται από τον Απρίλιο και μετά οι αναζητήσεις ξενοδοχείων από ξένους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας μας, και συγκεκριμένα κατά 143,1% σε σχέση με τον ίδιο περυσινό μήνα – που σοβούσε, όμως, η πανδημία διεθνώς. Μία άλλη θετική ένδειξη είναι το γεγονός πως ο αριθμός των σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους ειδικευμένους ιστότοπους ταξιδιών που αφορούν επίσκεψη στην Ελλάδα εμφανίζεται τον Μάιο αυξημένος κατά 490% σε σχέση με τον περυσινό Μάιο.

Ποιες χώρες, όμως, φαίνεται να έχουν τις περισσότερες διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για να επισκεφθούν την Ελλάδα; Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην πρώτη θέση, όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, βρίσκεται η Γερμανία, η οποία από 74,5 χιλιάδες θέσεις αυτήν την εβδομάδα ανεβαίνει στις 87,5 χιλιάδες την ερχόμενη και ξεπερνάει τις 103 χιλιάδες την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, που πιθανόν να δει ακυρώσεις πτήσεων, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Πολωνία. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες και για όλο τον Ιούνιο υπάρχουν περισσότερες από 11.600 διαθέσιμες θέσεις κάθε εβδομάδα. Όσες περίπου και από το Ισραήλ, απ’ όπου οι αφίξεις είναι ήδη σημαντικά αυξημένες σε σχέση όχι μόνο με πέρυσι αλλά και με το 2019. 

Πηγή: kathimerini.gr