Η αύξηση της ζήτησης ταξιδιών στις αεροπορικές εταιρείες θα συμβάλει στην αντιστάθμιση του κόστους καυσίμων.

Η ζήτηση για ταξίδια έχει ανακάμψει γρηγορότερα από το αναμενόμενο φέτος, λένε οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, μια ευπρόσδεκτη τάση για έναν κλάδο που έχει πληγεί από την Covid και ένα σημάδι ότι οι αερομεταφορείς αναμένουν να μετακυλήσουν υψηλότερες τιμές καυσίμων και άλλα κόστη στους πελάτες.

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών των ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στα υψηλά του 2008, λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία πυροδότησε ανησυχίες για σπανιότερες προμήθειες αργού καθώς οι χώρες επέβαλαν κυρώσεις στον παραγωγό πετρελαίου. Αν και οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών έχουν μειωθεί, εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 35% μέχρι στιγμής φέτος.

Ο συνδυασμός ισχυρότερης ζήτησης και υψηλότερου κόστους υπόσχεται πιο ακριβά εισιτήρια, τα οποία ήταν ήδη σε άνοδο πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και γενικά αυξάνονταν κατά τις περιόδους αιχμής της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Οι πελάτες ξόδεψαν τον περασμένο μήνα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε αεροπορικά εισιτήρια. Ο μέσος όρος των ναύλων από τα ταξιδιωτικά γραφεία των ΗΠΑ αυξήθηκαν στα 464 δολάρια τον Φεβρουάριο από 409 δολάρια έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με την Airlines Reporting.

Η Delta επανέλαβε ότι οι κρατήσεις ξεπερνούν το 2019, με την αεροπορική εταιρεία την περασμένη εβδομάδα να έχει τις υψηλότερες ημερήσιες πωλήσεις σε μετρητά στην 90χρονη ιστορία της.

Η Delta δήλωσε ότι αναμένει ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου θα ανέλθουν στο 78% των επιπέδων του 2019, από την πρόβλεψή της τον Ιανουάριο για ανάκαμψη μόλις 72% των επιπέδων του 2019. Οι αεροπορικές εταιρείες συγκρίνουν έσοδα και χωρητικότητα με το 2019 για να δείξουν πόσο έχουν ανακάμψει από πριν από την πανδημία.

Η American Airlines δήλωσε ότι αναμένει τα έσοδα του πρώτου τριμήνου να είναι μειωμένα κατά 17% από το 2019, καλύτερα από την πρόβλεψή της για διετή πτώση έως και 22%.

Η United Airlines, η οποία ήταν πιο συντηρητική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ότι αναμένει ότι το πρόγραμμά της για το 2022 θα μειωθεί κατά «υψηλά μονοψήφια νούμερα» σε σύγκριση με το 2019. 

Πηγή: naftemporiki.gr