Καθώς πλησιάζουμε προς τον Μάιο και αναμένεται να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, στον κλάδο των αερομεταφορών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τις παρατάσεις στα μέτρα περιορισμού των πτήσεων που φέρνουν τα νέα κρούσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Έτσι, ολοένα και περισσότερες αεροπορικές ανακοινώνουν νέα δρομολόγια από και προς τη χώρα μας, με τις ελπίδες να βασίζονται στον τουρισμό και στα νησιά για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, τα ταξίδια αναψυχής σε θερινούς προορισμούς πρόκειται να ανακάμψουν πολύ γρηγορότερα από τα επαγγελματικά που αφορούν περισσότερο τα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεύτερον, λόγω της πανδημίας αναμένεται να αλλάξουν οι ταξιδιωτικές συνήθειες που ήθελαν τους τουρίστες να μένουν για μερικές ημέρες την Αθήνα και μετά να πηγαίνουν στα νησιά. Πλέον οι περισσότεροι αποφεύγουν τις μετεπιβάσεις και επιλέγουν να ταξιδέψουν απευθείας στον θερινό τους προορισμό. 

Το βάρος πέφτει στα περιφερειακά αεροδρόμια, με τη Fraport, που διαχειρίζεται τα 13 μεγαλύτερα της χώρας, να αναμένει μια ανάκαμψη της τάξης του 50% στην επιβατική κίνηση σε σχέση με πέρσι. Ως θετικά σημάδια για την πορεία των αφίξεων φέτος το καλοκαίρι λογίζονται το μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρείται για διακοπές στη χώρα μας από παραδοσιακές αγορές, όπως αυτές της Βρετανίας και της Γερμανίας, η πρόοδος στην πορεία των εμβολιασμών αλλά και οι διμερείς συμφωνίες, όπως αυτή με το Ισραήλ και τη Σερβία. Από την άλλη, παράγοντες αβεβαιότητας είναι η πορεία των εμβολιασμών, αλλά και οι συμφωνίες των κρατών για τα πρωτόκολλα μετακίνησης χωρίς την ανάγκη καραντίνας.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις  

Σε αυτό το σκηνικό η Aegean Airlines, που αναμένει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης φέτος και σταθεροποίηση από το 2022, ενισχύει τη συνδεσιμότητα των νησιωτικών και περιφερειακών προορισμών με το εξωτερικό. Η αεροπορική φέτος θα λειτουργεί συνολικά επτά περιφερειακές βάσεις, τρεις εκ των οποίων (Κέρκυρα, Μύκονος και Σαντορίνη) είναι καινούργιες. Οι βάσεις αυτές θα ενισχυθούν με 33 νέα δρομολόγια αυξάνοντας τον αριθμό τους στα 100. Η εταιρεία ενισχύει το πτητικό της πρόγραμμα προς και από τη Βρετανία, διπλασιάζοντας τα δρομολόγιά της. Στην Αθήνα το πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας για φέτος αντιστοιχεί περίπου στο 70% των διαθέσιμων θέσεων, συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2019. Η Aegean διαθέτει δρομολόγια από και προς την πρωτεύουσα σε 37 χώρες και 65 προορισμούς στο εξωτερικό συνολικά.

Η Sky Express, έχοντας ήδη παραλάβει τα πρώτα Airbus A320 Neo, αυξάνει τις συνδέσεις των ελληνικών προορισμών με το εξωτερικό. Πρόσφατα η εταιρεία εγκαινίασε τον πρώτο της προορισμό εξωτερικού συνδέοντας την Αθήνα με τη Λάρνακα και σχεδιάζεται και σύνδεση με τις Βρυξέλλες. Παράλληλα πραγματοποιεί και νέες πτήσεις εσωτερικού συνδέοντας την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο. 

Η Ryanair ανακοίνωσε το άνοιγμα τριών νέων βάσεων σε Κέρκυρα, Χανιά και Ρόδο από τις οποίες θα λειτουργούν τέσσερα αεροσκάφη Boeing το διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου. Η χαμηλού κόστους αεροπορική θα συνδέσει τα τρία παραπάνω αεροδρόμια με συνολικά 46 νέους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη, η Μασσαλία, το Τελ Αβίβ και η Βερόνα. 

Την αυξημένη ζήτηση που εμφανίζεται για τα ελληνικά νησιά από τη Βρετανία, αναμένεται να αξιοποιήσει και η British Airways. Μάλιστα, ο βρετανικός αερομεταφορέας αναμένεται να αξιοποιήσει και μεγαλύτερα αεροσκάφη, καθώς οι μικρής και μεσαίας διάρκειας πτήσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν φέτος. Βέβαια, το πότε θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια παραμένει άγνωστο, καθώς η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει να κρατήσει κλειστά τα σύνορα για ταξίδια αναψυχής και τον Μάιο. 

Η Air France – KLM σχεδιάζει για φέτος πτήσεις από τη Γαλλία προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ρόδο και Ηράκλειο. Η εταιρεία σχεδιάζει δύο πτήσεις την εβδομάδα προς Θεσσαλονίκη μέχρι τον Ιούλιο και τρεις την εβδομάδα για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Προς Μύκονο θα πετάει τρεις φορές την εβδομάδα τον Ιούνιο και δύο φορές το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. 

Η Qatar Airways θα επαναφέρει φέτος την απευθείας σύνδεση της Ντόχα με τη Μύκονο, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 αλλά δεν πραγματοποιήθηκε πέρσι λόγω της πανδημίας. Ξεκινώντας από την Ιούνιο η Wizz Air αναμένεται να συνδέσει το Τελ Αβίβ με την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Τα δρομολόγια αυτά θα προστεθούν σε εκείνα που ήδη έχει ανακοινώσει η ουγγρική αεροπορική προς Ρόδο, Κρήτη, Μύκονο και Σαντορίνη.

Η ρουμανική Blue Air ξεκινώντας από τον Απρίλιο, θα συνδέει την Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Μύκονο, τη Ρόδο και τη Ζάκυνθο με το Βουκουρέστι. Ακόμη, έχει ανακοινώσει και ένα ακόμη δρομολόγιο Αθήνα – Μπακάου. Η Transavia θα πραγματοποιεί πέντε δρομολόγια προς Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και την Κέρκυρα, από τη βάση της στη Νάντη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Παράλληλα από τον Μονπελιέ πετάει προς Αθήνα, Ηράκλειο και Σαντορίνη.

Πηγή: capital.gr – κος Κώστας Κετσιετζής