Καθώς η πανδημία COVID-19 αποδείχθηκε μοιραίο πλήγμα για τις αερομεταφορές, η Qantas σημείωσε τώρα μια υποκείμενη απώλεια 1,1 δισεκατομμυρίων AUD (858 εκατομμύρια USD) τους έξι μήνες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σε μια εξαμηνιαία ενημέρωση συναλλαγών στις 24 Φεβρουαρίου, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας δήλωσε ότι τα έσοδα έφτασαν τα 6,9 δισεκατομμύρια AUD (5,50 δισεκατομμύρια USD), μειώνοντας στα 2,3 δισεκατομμύρια AUD (1,83 δισεκατομμύρια USD) το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ως επιβάτης οι αριθμοί υποχώρησαν 83%.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας αποκάλυψε επίσης ότι διαθέτει 4,2 δισεκατομμύρια AUD (3,35 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε διαθέσιμα μετρητά για να τη διατηρήσει έως ότου ανοίξουν ξανά τα διεθνή σύνορα και τα εγχώρια ταξίδια επανέλθουν ξανά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Qantas, Alan Joyce, δήλωσε ότι:

“Ήταν αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων κλειστών διεθνών συνόρων, καθώς και αυστηρών εσωτερικών περιορισμών ταξιδιού και κλειδώματος του κράτους. «Πριν από ένα χρόνο, κανένας από εμάς δεν ήξερε πόσο μεγάλη επίδραση θα είχε ο Covid στον κόσμο ή στην αεροπορία. Είναι σαφώς χειρότερο από ό, τι περίμενε κανείς », είπε.

«Κατά τη διάρκεια του μισού είδαμε το δεύτερο κύμα και τους αυστηρότερους εσωτερικούς περιορισμούς ταξιδιού από την έναρξη της πανδημίας. Σχεδόν όλες οι διεθνείς πτήσεις μας και το 70% των εσωτερικών πτήσεων σταμάτησαν και με αυτό πήγε τα τρία τέταρτα των εσόδων μας », πρόσθεσε. Ο Joyce είπε ότι οι εσωτερικές πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας στις Qantas, QantasLink και Jetstar δημιούργησαν θετικές υποκείμενες ταμειακές ροές παρά την πτώση περίπου 70% τόσο στα έσοδα όσο και στη χωρητικότητα.

Τόνισε ότι η πανδημία προκάλεσε κρίση στους υπαλλήλους, με τουλάχιστον 8.500 υπαλλήλους που θα έχαναν τη δουλειά τους με τον αερομεταφορέα λόγω του COVID και άλλοι 7.500 θα σταματούσαν μέχρι να ανακάμψει το διεθνές ταξίδι.

Κατά τη διάρκεια των ετήσιων αποτελεσμάτων της αεροπορικής εταιρείας που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, ο Joyce προέβλεψε ότι η αεροπορική εταιρεία θα συνεχίσει τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια τον Ιούλιο του 2021, με μια φούσκα trans-Tasman νωρίτερα, εάν ήταν δυνατόν. Αυτή την εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει αναθεωρήσει την προηγούμενη πρόβλεψή του για επανέναρξη διεθνών ταξιδιών τον Ιούλιο, λέγοντας ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν θα ξεκινήσουν ξανά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021, με εξαίρεση την πτήση trans-Tasman που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2021.

Περίπου 100 αεροπλάνα έχουν επίσης γειωθεί ως μέρος της προσπάθειας μείωσης του κόστους και της αναδιάρθρωσης των 10 δισεκατομμυρίων AUD (7,98 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) που είπε η Qantas θα εξοικονομούσε 1 δισεκατομμύριο AUD ετησίως από το 2023.

Aviationlife.gr με πληροφορίες από tourismtoday