Με το άνοιγμα των συνόρων να βρίσκεται πλέον κοντά, κάποιοι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν ότι το πού μπορούν να πάνε εξαρτάται από το ποιο εμβόλιο έχουν κάνει.
Ήδη, όπως προκύπτει από συνέντευξη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους New York Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιτρέψει σε όσους Αμερικανούς έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα που έχουν εγκριθεί από την ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων EMA, να έρθουν για διακοπές το καλοκαίρι.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει τα εμβόλια των κινεζικών εταιρειών Sinovac Biotech και Sinopharm Group θα αποκλείονται από την είσοδο στην Ε.Ε. το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το Bloomberg, σε μία εξέλιξη που υπονομεύει την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.
Οι Κινέζοι πολίτες που συχνά ταξιδεύουν στο εξωτερικό αλλά και οι Δυτικοί που θέλουν να ταξιδέψουν για δουλειά στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα. Μέχρι στιγμής, η Κίνα αναγνωρίζει μόνο τα «made in China» εμβόλια, ενώ αντίστοιχα, τα εμβόλιά της δεν έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ ή τη Δυτική Ευρώπη.
Η Μαρί Τσεούνγκ, που ζει στο Χονγκ Κονγκ, ταξίδευε συχνά στην ηπειρωτική Κίνα πριν από την πανδημία, για τη δουλειά της. Τώρα, από τα δύο εμβόλια που είναι διαθέσιμα στην πόλη της –το Sinovac και το Pfizer/BioNTech- σκοπεύει να διαλέξει το κινεζικό, για να μπορεί να ταξιδεύει ευκολότερα στην Κίνα. Όμως, ο Βρετανός σύζυγός της θα προτιμήσει το Pfizer/BioNTech ώστε να έχει καλύτερες πιθανότητες να επισκεφθεί την οικογένειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το εμβόλιο που θα κάνουν, και αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εάν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, κινδυνεύουν να δουν τα σύνορα πολλών χωρών να παραμένουν κλειστά για αυτούς. Οι επιπτώσεις για τον τουρισμό είναι σοβαρές.
Στην Ε.Ε., για παράδειγμα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο θα αναγνωρίζει όσα εμβόλια έχουν εγκριθεί από την ΕΜΑ. Η κάθε εθνική κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη της τελικής απόφασης για το ποια εμβόλια θα κάνει δεκτά.
«Ένας διαχωρισμός των λαών με βάση το εμβόλιο που έχουν υιοθετήσει απλά θα επιτείνει τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας. Θα κινδυνεύσει να χωρίσει τον κόσμο σε εμβολιαστικές ομάδες με βάση τον εθνικισμό των εμβολίων και όχι την ιατρική αναγκαιότητα», λέει ο Νίκολας Τόμας, καθηγητής ασφάλειας υγείας στο City University του Χονγκ Κονγκ.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τουλάχιστον 11 εμβόλια κατά του κορωνοϊού που χορηγούνται σε όλο τον κόσμο.
Η Κίνα χαλάρωσε τους όρους για τη χορήγηση βίζας στους ξένους που έχουν εμβολιαστεί με κινεζικά σκευάσματα το Μάρτιο, όμως τα εμβόλια αυτά είναι διαθέσιμα μόνο σε κάποιες χώρες, όπως η Βραζιλία, το Πακιστάν και η Σερβία. Εάν κάποιος θέλει να κάνει το Sinovac ή τα άλλα κινεζικά εμβόλια στις ΗΠΑ δεν μπορεί.
Αντίστοιχα, η Ισλανδία έχει εξαιρέσει τα κινεζικά και τα ρωσικά σκευάσματα από τη λίστα των εμβολίων που δέχεται να έχουν κάνει οι επισκέπτες της.
Το ζήτημα αυτό είναι κρίσιμο για την ανάκαμψη της ύψους 9 τρισ. δολαρίων παγκόσμιας βιομηχανίας των ταξιδιών, η οποία παρέλυσε όταν χτύπησε ο κορωνοϊός.
Και αυτό γιατί οι Κινέζοι τουρίστες αποτελούσαν μία από τις σημαντικότερες πληθυσμιακές ομάδες για τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου πριν από την πανδημία.
Το 2019, περίπου 155 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες ξόδεψαν τουλάχιστον 133 δισ. δολάρια στο εξωτερικό. Και καθώς οι Κινέζοι ονειρεύονται να ταξιδέψουν ξανά, η Ινδονησία (όπου βρίσκεται το δημοφιλές θέρετρο του Μπαλί) και η Ταϊλάνδη έχουν εγκρίνει και χορηγούν τα κινεζικά εμβόλια.
Πηγή: MoneyReview