Τα χειρότερα έρχονται προειδοποιεί η Air France-KLM στην οποία η πανδημία του νέου κορωνοϊού στοίχισε ετήσια καθαρή απώλεια 7,1 δισ. ευρώ.

Η αεροπορική εταιρεία, που δίνει μάχη για να επιβιώσει, προειδοποίησε για ένα πρώτο τρίμηνο- πρόκληση που θα φέρει μια νέα βουτιά στα κέρδη- μεγαλύτερη από την απώλεια των 407 εκατομμυρίων ευρώ που είδε το τέταρτο τρίμηνο και καθώς η υγειονομική κρίση καταστρέφει τον ταξιδιωτικό κλάδο.

Η Air France-KLM αναμένει να πετάξει τους πρώτους τρεις μήνες του έτους το 40% των δρομολογίων της πριν από την κρίση, καθώς οι περιορισμοί στα ταξίδια κρατούν τους ανθρώπους στο σπίτι.

Ο γενικός διευθυντής Μπεν Σμιθ δήλωσε ότι η πανδημία ήταν «η πιο σοβαρή κρίση που βίωσε ποτέ η βιομηχανία αεροπορικών μεταφορών».Ένα χρόνο μετά την πανδημία, ο κλάδος των αερομεταφορών βρίσκεται μπροστά σε άλλο ένα καλοκαίρι στο οποίο οι τουρίστες δεν θα μπορούν να πετάξουν, αυξάνοντας την προοπτική για πρόσθετη κρατική υποστήριξη.

Η καθαρή ζημιά του τετάρτου τριμήνου του ομίλου ύψους 1 δισ. ευρώ ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο. Η Air France-KLM «αναμένει ανάκαμψη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο» καθώς ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν είναι το ίδιο αισιόδοξοι.«Χωρίς ουσιαστική επιτάχυνση των εμβολιασμών, ανησυχούμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να καταργήσουν τους περιορισμούς στα αεροπορικά ταξίδια εγκαίρως για τα καλοκαιρινά ταξίδια – δοκιμάζοντας τους ισολογισμούς των αεροπορικών εταιρειών και την αποφασιστικότητα των επενδυτών τους», δήλωσε ο Ντάνιελ Ρόσκα.

Πηγή: naftemporiki.gr