Οι προβλέψεις του Eurocontrol για την αεροπορική κίνηση, από την οποία εξαρτάται πάρα πολύ ο ελληνικός τουρισμός. Γιατί ήδη παράγοντες της αγοράς βάζουν τον πήχη για φέτος στο 50% των επισκέψεων του 2019.

Όπως αναφέρει σε σχετικό report, αυτή η εκτίμηση ενισχύεται και από τα σενάρια που εξετάζει ο Οργανισμός Ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ευρώπης, ο Eurocontrol, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 28 Ιανουαρίου 2020 νέα σενάρια για την αεροπορική κυκλοφορία για την περίοδο έως το 2021.

Μέχρι τώρα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, η αεροπορική κίνηση τον Ιανουάριο του 2021 μειώθηκε περίπου κατά 64% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται για τους δύο επόμενους μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ακόμη και ο Απρίλιος αναμένεται να έχει πολύ κακή απόδοση σύμφωνα με τον Eurocontrol, με περιορισμένη μόνο ανάκαμψη για την περίοδο του Πάσχα. Οι πτήσεις αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδα 25-30% του φυσιολογικού.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός Eurocontrol εξετάζει δυο σενάρια για την αεροπορική κίνηση. Στο σενάριο Α, η κίνηση θα βελτιωθεί μετά τον Μάρτιο, με τους πιο ευάλωτους πολίτες σε όλη την Ευρώπη να έχουν εμβολιαστεί (παρά τις καθυστερήσεις), διευκολύνοντας τη μερική χαλάρωση των εθνικών περιοριστικών μέτρων για τα ταξίδια, κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι τα μη απαραίτητα αεροπορικά ταξίδια θα γίνουν πιο προσιτά κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου και θα ακολουθήσει μια μεγαλύτερη ανάκαμψη κατά τη θερινή περίοδο. Στο σενάριο Α, τα επίπεδα κυκλοφορίας θα είναι στο -55% του 2019 έως τον Ιούνιο του 2021.

Ωστόσο, πάλι σύμφωνα με τον οργανισμό Eurocontrol δεν θεωρεί το σενάριο Β παράλογο, όπου η επιδημιολογική κατάσταση θα βελτιωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά πολλές χώρες ενδέχεται να επιλέξουν να μη χαλαρώσουν τους εθνικούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, περιορίζοντας σημαντικά τη ζήτηση και οποιαδήποτε πιθανότητα βελτίωσης των αεροπορικών ταξιδιών μέχρι τη θερινή περίοδο. Σε αυτή την περίπτωση, τον Ιούνιο η πτώση στα αεροπορικά ταξίδια θα είναι στο -70% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η χώρα μας, δεδομένου ότι εξαρτάται πολύ από τις αεροπορικές συγκοινωνίες, τείνει να ενστερνιστεί επί της ουσίας το δεύτερο σενάριο και αναμένει ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναμένει ανάκαμψη που θα φέρει τα τουριστικά έσοδα στο 50% των εσόδων του 2019, ωστόσο, σύμφωνα και με τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Ρέτσο, ο στόχος αυτός θεωρείται ήδη αισιόδοξος.

Πηγή: Λάμπρος Καραγεώργος – euro2day

Photo: Vasilis Porgiazis