Τα κενά μεσαία καθίσματα στο αεροπλάνο θα μπορούσαν να δώσουν στους επιβάτες μεγαλύτερη προστασία από τον COVID-19.

Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη στις ΗΠΑ από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και το κρατικό Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος έκθεσης των επιβατών στον ιό από ένα μολυσμένο άτομο στο αεροπλάνο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 23% σε 57% εάν τα μεσαία καθίσματα είναι άδεια, σε σύγκριση με μια πλήρη πτήση.

Η μελέτη υποστηρίζει την πολιτική των αεροπορικών εταιρειών που περιόρισαν τις θέσεις, νωρίς στην πανδημία.

Ωστόσο, όλες οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ εκτός από τη Delta πωλούν τώρα όλες τις θέσεις. Και η Delta θα σταματήσει τις κενές μεσαίες θέσεις την 1η Μαΐου.

Οι ερευνητές των CDC και από το κρατικό Πανεπιστήμιο του Κάνσας εκτίμησαν πόσο μακριά ταξιδεύουν τα σωματίδια του ιού στον αέρα μέσα σε ένα αεροπλάνο.

Η μελέτη ωστόσο, δεν έλαβε υπόψη τη χρήση μάσκας. Ούτε εξέτασε εάν οι επιβάτες εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19.

Το CDC αναφέρει ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδέψουν με χαμηλό κίνδυνο για τον εαυτό τους. Αν και ο οργανισμός εξακολουθεί να συνιστά να μην γίνονται μη απαραίτητα ταξίδια.

Τι λένε οι αεροπορικές εταιρείες

Οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα φίλτρα και τα συστήματα ροής αέρα στα περισσότερα αεροσκάφη τα καθιστούν ασφαλή όταν οι επιβάτες φορούν μάσκες προσώπου. Κάτι που απαιτείται τώρα από τον ομοσπονδιακό κανονισμό.

Η Airlines for America, δήλωσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορα επίπεδα μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού σε αεροπλάνα. Όπως μεταξύ άλλων μάσκες προσώπου, κατάσταση υγείας επιβατών και εντατικό καθαρισμό καμπινών.

Η ομάδα ανέφερε μια έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που χρηματοδοτήθηκε από την αεροπορική βιομηχανία που έδειξε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης COVID-19 στα αεροπλάνα είναι πολύ χαμηλός.

Πηγή: tourismtoday.gr