Τα αεροδρόμια της Ευρώπης έχουν χάσει 1,26 δισεκατομμύρια επιβάτες από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο 2021.
Μείωση 62% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από την πανδημία το 2019.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Έκθεση Συνδεσιμότητας Βιομηχανίας Αεροδρομίων 2021 του ACI Europe.

Η Ευρώπη είναι μια αεροπορική αγορά δύο ταχυτήτων

  • Τα αεροδρόμια EU+ (ΕΕ, ΕΟΧ, Ελβετία και ΗΒ) βρίσκονται στο -69% μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με το 2019. Ο συνολικός όγκος επιβατών είναι ουσιαστικά σταθερός σε σύγκριση με πέρυσι.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής (3ο τρίμηνο) σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στο -50% σε σύγκριση με το 2019, καθώς μειώθηκαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ επέτρεψε τα διασυνοριακά ταξίδια.
    Τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου (-71%), της Ιρλανδίας (-68%) και της Φινλανδίας (-78%) παρουσίασαν χαμηλή απόδοση. Αυτό οφείλεται στην πολύ πιο αργή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τις κυβερνήσεις τους.

Τα αεροδρόμια στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν σημειώσει σημαντική ανάκαμψη στο -34% μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με το 2019. Ο όγκος επιβατών αυξήθηκε 70% σε σύγκριση με το 2020.

Ωστόσο ο ρυθμός ανάκαμψης δεν έχει επιταχυνθεί ακόμη σε όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων.
Οι δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου ήταν στο -41% έναντι -43% τον Σεπτέμβριο και -41% τον Αύγουστο.

Τι προβλέπει η ACI Europe για το 2022

Η πρόβλεψη της ACI Europe δείχνει αύξηση στον ρυθμό ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης τους επόμενους μήνες και το 2022.
Η άνοδος οφείλεται στο εκ νέου άνοιγμα της υπερατλαντικής αγοράς στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Καθώς και στη σταδιακή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε άλλες αγορές, ιδίως στην Ασία.

Η ACI Europe βλέπει την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Ευρώπης να βελτιώνεται από το -60% που εκτιμάται φέτος σε -32% το 2022 σε σύγκριση με τους όγκους πριν από την πανδημία. Όπως προβλέπει η πλήρης ανάκαμψη θα επιτευχθεί μόνο το 2025 στο +1%.

«Η πλήρης αποκατάσταση των παγκόσμιων ταξιδιών χωρίς περιορισμούς παραμένει πολύ μακριά, τόνισε Olivier Jankovec , Γενικός Διευθυντής του ACI Europe.

Θα είναι μια άνιση και ασταθής διαδικασία που εξαρτάται από την περαιτέρω πρόοδο στον εμβολιασμό και την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης.

Το επίπεδο της ζήτησης τροφοδοτείται από τις οικονομίες των καταναλωτών κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης υπάρχουν σημαντικές πιέσεις στην προσφορά που θα επιβραδύνουν τον ρυθμό της ανάκαμψης.

Αυτές περιλαμβάνουν τις μειωμένες αεροπορικές εταιρείες με σημαντικές απώλειες στον στόλο και το εργατικό δυναμικό, το αυξανόμενο κόστος καυσίμων και τις πληθωριστικές πιέσεις και τον αντίκτυπο των απαλλαγών από τα slots αεροδρομίων».

Πηγή: tourismtoday.gr