Η εναέρια κυκλοφορία της Ευρώπης πιθανότατα δεν θα επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο έως το 2025, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Eurocontrol.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη από το Eurocontrol υποδηλώνει ότι η νωρίτερα δυνατή επιστροφή στα επίπεδα κυκλοφορίας του 2019 θα μπορούσε να είναι έως το 2024.

Αλλά ο γενικός διευθυντής του ‘Ειμεν Μπρέναν δήλωσε ότι «η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη.

Προχωρούμε στο καλοκαίρι και οι περισσότεροι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν, παρά την ενθαρρυντική πρόοδο στο μέτωπο εμβολιασμού.

Έτσι, ενώ αναμένουμε αύξηση στην κίνηση του καλοκαιριού, το πιο πιθανό μεσοπρόθεσμο σενάριο μας προβλέπει μια συντονισμένη άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πιθανότατα θα έχουμε περίπου το 50% της κυκλοφορίας του 2019 το 2021.

Η επισκεψιμότητα θα ανακάμψει μόνο στο 72% των επιπέδων του 2019 έως το τέλος του επόμενου έτους. Και θα επιστρέψει μόνο κοντά στο σημείο όπου ήμασταν πριν την πανδημία έως το 2025».

Τα τρία σενάρια της πρόβλεψης

Η πρόβλεψη βασίζεται σε τρία σενάρια:

  • Το πρώτο λέει ότι θα επιστρέψει η επισκεψιμότητα στα επίπεδα του 2019 έως το 2024, με βάση τον εκτεταμένο εμβολιασμό σε όλη την Ευρώπη έως το καλοκαίρι του 2021.
    Καθώς και μια συντονισμένη χαλάρωση των περιορισμών και την «επανέναρξη μερικών ροών μεγάλων αποστάσεων».
    Το Eurocontrol σημειώνει ότι «αυτό το σενάριο ευθυγραμμίζεται με τα σχέδια των αεροπορικών εταιρειών για τους καλοκαιρινούς μήνες».
  • Στο δεύτερο σενάριο, η επισκεψιμότητα του 2024 ανακάμπτει στο 95% του αριθμού του 2019 με βάση τον εκτεταμένο εμβολιασμό, τη συντονισμένη χαλάρωση των περιορισμών και την επιστροφή ορισμένων μεγάλων αποστάσεων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022.
  • Ένα τρίτο, πιο απαισιόδοξο σενάριο υποθέτει ότι η κυκλοφορία το 2024 θα φτάσει μόνο το 74% του αριθμού του 2019. Και δεν θα ανακάμψει πλήρως έως το 2029, κάτι που θεωρείται απίθανο.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια κοινώς αποδεκτή προσέγγιση»

«Ο ρυθμός ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εμβολίων, υπογραμμίζει ο ‘Ειμεν Μπρέναν.

Καθώς και από τα κράτη που θα υιοθετήσουν συνεπή και συνεκτικά μέτρα για την υποστήριξη της αεροπορικής βιομηχανίας. Και θα διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες θα αισθάνονται ασφαλείς να πετάξουν ξανά.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια κοινώς αποδεκτή προσέγγιση».

Οι προβλέψεις για αυτό το καλοκαίρι

Σχετικά με την καλοκαιρινή κίνηση ο επικεφαλής του Eurocontrol είπε πώς ο «Ιούνιος θα σημειώσει μέτρια ανάπτυξη. Τον Ιούλιο προτού δούμε κάποια λογική επανάληψη των ταξιδιών στην Ευρώπη».
Ανέφερε «καλή εικόνα κίνησης τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο», αλλά προειδοποίησε για «τεράστια αβεβαιότητα» γύρω από το προτεινόμενο ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της ΕΕ.

«Υπάρχουν ορισμένα κράτη που λένε ότι ακόμη και αν έχετε εμβολιασμό θα χρειαστεί και δοκιμή PCR, είπε. Αυτό καθιστά το ταξίδι πολύ ακριβό για μια οικογένεια».

Πηγή: tourismtoday.gr