Σταδιακή αποκατάσταση του δικτύου, αύξηση του πτητικού έργου και πακέτα που συνδυάζουν και διαμονή.

Αν και το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον για ταξίδι στην Ελλάδα είχε αναθερμανθεί, τις τελευταίες ημέρες καταγράφει κάμψη, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού. Ο λόγος;

Παρότι η αεροπορική αγορά εκτιμά ότι το φετινό καλοκαίρι θα μπορούσε να έχει έντονο άρωμα κανονικότητας, οι αντικρουόμενες εξελίξεις με τους εμβολιασμούς αποτρέπουν τους ξένους τουρίστες να προχωρήσουν σε κρατήσεις.

«Το ενδιαφέρον είναι υψηλό, αλλά οι κρατήσεις είναι πολύ λίγες, επειδή οι επιβάτες δεν γνωρίζουν ακόμη υπό ποιες συνθήκες θα ταξιδέψουν και πότε θα είναι ασφαλέστερο το ταξίδι προς έναν προορισμό», ανέφερε στα μέσα της εβδομάδας, στην τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2020, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης.

Στα δεδομένα αυτά προσαρμόζει το σχέδιο πτήσης η Aegean για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Χρονικό ορόσημο για την αεροπορική αποτελεί η 15η Μαΐου, οπότε ανοίγουν, σταδιακά, οι επτά περιφερειακές βάσεις, από τις οποίες οι πρώτες είναι σε Ηράκλειο και Ρόδο.

Για το φετινό καλοκαίρι, ο σχεδιασμός της Aegean περιλαμβάνει περισσότερα από 100 απευθείας δρομολόγια εξωτερικού από και προς την περιφέρεια, με κυρίαρχη τάση, λόγω της πανδημίας, να είναι αυτή της μετάβασης στον προορισμό χωρίς μετεπιβίβαση. Μέχρι όμως να επανέλθουν οι πτήσεις εξωτερικού, φορείς της αεροπορικής αγοράς υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να αρθούν οι περιορισμοί στα δρομολόγια εσωτερικού (σήμερα υλοποιούνται μόνο ουσιώδεις μετακινήσεις εφόσον συντρέχει σειρά λόγων υγείας, επαγγελματικών κ.λπ.), εν είδει μεταβατικού σταδίου, πριν από το άνοιγμα του τουρισμού.

Οπως ανέφερε, πρόσφατα, ο κ. Βασιλάκης, εάν έως τα μέσα Ιουνίου έχει εμβολιαστεί ένας στους δύο ενήλικους Ελληνες και Ευρωπαίους, το πτητικό έργο της Aegean, από τα μέσα του Ιουλίου, θα αντιστοιχεί στο 70%-75% του 2019. Το βασικό όμως σενάριο περιλαμβάνει τη σταδιακή αποκατάσταση του δικτύου και την αύξηση του πτητικού έργου.

Γι’ αυτό η Aegean, κατά πληροφορίες, προχωράει στην επαναφορά κι επανεκπαίδευση των πληρωμάτων της. Παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας που καθήλωσε τα αεροπλάνα, οι αεροπορικές έπρεπε να επιλύσουν τη δύσκολη εξίσωση της διατήρησης της πτητικής ικανότητας των πιλότων τους, οι οποίοι, θα πρέπει, βάσει νομοθεσίας, να συμπληρώνουν συγκεκριμένες ώρες πτήσεων κι εκπαίδευσης. Η Aegean έχει υιοθετήσει σειρά προσαρμογών, που περιλαμβάνουν και την κυλιόμενη απασχόληση του πληρώματός της, που επιστρέφει σταδιακά στα αεροπλάνα.

Σήμερα, η αεροπορική, που εκτελεί το 40% του έργου της με τα νέα αεροσκάφη Α320 και Α321 neo, υλοποιεί περίπου 100 πτήσεις ανά ημέρα, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τις 150 τον Μάιο, έναντι περίπου 320 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Ο αριθμός αυτός των ημερήσιων πτήσεων τοποθετείται σε 340 τον Αύγουστο, δηλαδή στην κορύφωση (peak) της τουριστικής περιόδου, παραμένοντας κατά 25% χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, οπότε οι πτήσεις ανέρχονταν σε 450.
Σε αυτή τη βάση και με στόχο την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, η Aegean προχώρησε, πρόσφατα, στη δημιουργία ενός πακέτου (Travel Packages) που συνδυάζει πτήση και διαμονή σε ξενοδοχεία σε 96 προορισμούς σε όλο το δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού.

Δεδομένου ότι η κυρίαρχη τάση εν μέσω πανδημίας είναι αυτή των κρατήσεων τελευταίας στιγμής, η αεροπορική επιτρέπει στους επιβάτες να επιλέξουν πτήση και ξενοδοχείο σε προκαθορισμένη τιμή και να πραγματοποιήσουν αλλαγές, έως και 15 ημέρες πριν από την αναχώρηση, χωρίς επιπλέον χρέωση.

Πηγή: kathimerini.gr – Δημήτρης Δελεβέγκος