Χωρίς 7ήμερη καραντίνα θα εισέρχονται από σήμερα στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί επιβάτες, σύμφωνα με την νέα notam από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

H αεροπορική οδηγία ισχύει ήδη από σήμερα Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 και έχει διάρκεια έως την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί.

Τι προβλέπει η νέα notam

Και προβλέπει ότι η είσοδος στην Ελλάδα των επιβατών από το Ισραήλ, (μόνιμοι κάτοικοι), επιτρέπεται και στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για κορωνοϊό COVID-19 και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Της παρόδου δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
  • Της αρνητικής διάγνωσης τους κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID- 19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Το ονοματεπώνυμο του προσώπου.
  • Τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου.
  • Τον αριθμό των δόσεων.

Αυτό θα επιδεικνύεται στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Τι ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Οι αφιχθέντες μόνιμοι κάτοικοι από το Ισραήλ που θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό 7 ημερών.

Η καραντίνα ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αφιχθέντες από το εξωτερικό. Αλλά και για τους αφιχθέντες από το Ισραήλ που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Δειγματοληπτικός εργαστηριακός ιατρικός έλεγχο κατά την άφιξη

Υπενθυμίζεται ότι για όλους τους επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό εκτός από την 7ημερη καραντίνα ισχύει δειγματοληπτικός εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο κατά την άφιξη με βάση το PLF.

Ειδικά για τους επιβάτες από Ην. Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προβλέπεται υποχρεωτικό τεστ κατά την άφιξη σε ελληνικό αεροδρόμιο.

Επιπρόσθετα για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύει ότι προκειμένου να βγουν από την καραντίνα θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο.

Επίσης ισχύει και η notam που προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό PCR τεστ Covid-19. Το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους.

Πηγή: tourismtoday.gr