Οι νικητές του ετήσιου βραβείου ACI Europe Best Airport ανακοινώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια του Εορταστικού Δείπνου της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, Συνεδρίου και Έκθεσης ACI Europe/World.

H τελετή, πραγματοποιήθηκε στο εκπληκτικό MNAC – Εθνικό Μουσείο της Καταλονίας στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Τα Βραβεία Καλύτερου Αεροδρομίου είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την αριστεία, τα κορυφαία επιτεύγματα και την ηγετική ικανότητα σε μια ολόκληρη σειρά δραστηριοτήτων αεροδρομίου και για αεροδρόμια όλων των μεγεθών και προφίλ.

Καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να διαμορφώνει το ζωντανό, μεταπανδημικό μέλλον της, τα φετινά βραβεία έδωσαν έμφαση σε βασικά θέματα όπως η βιωσιμότητα, η καινοτομία, η λειτουργική αποτελεσματικότητα και η ανθεκτικότητα. Αυτά τα βραβεία χωρίζονται σε πέντε ομάδες με βάση την επιβατική κίνηση του 2019 (κάτω από 5 εκατομμύρια, 5-10 εκατομμύρια, 10-25 εκατομμύρια, 25-40 εκατομμύρια και πάνω από 40 εκατομμύρια).

Επιπλέον πέντε βραβεία ειδικής κατηγορίας απονέμονται επίσης για να τιμήσουν τις εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της Προσβασιμότητας, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, της Οικολογικής Καινοτομίας, των Ανθρώπινων Πόρων και του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συνεργάτη.

Οι νικητές και τα αεροδρόμια που βραβεύτηκαν επιλέχθηκαν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κριτών που αποτελείται από εκπροσώπους της Aviation Advocacy, ECAC, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Flight Global, της International Airport Review, του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών και της κοινής επιχείρησης SESAR 3.

Αρκετές υποβολές βραβείων αξιολογήθηκαν σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, με το Accessible Airport Award να αξιολογείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για Αναπηρίες και το Βραβείο Οικολογικής Καινοτομίας που αξιολογείται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαπίστευσης Αεροδρομίου Carbon.

Βραβείο Accessible Airport

Νικητής: Αεροδρόμιο Αλικάντε

Αυτό το βραβείο αναγνωρίζει το πιο προσβάσιμο αεροδρόμιο για άτομα με αναπηρία και άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Η ACI Europe συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας για να προσδιορίσει το αεροδρόμιο που σημειώνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην παροχή προσβάσιμων υπηρεσιών και την άρση των εμποδίων για τους ταξιδιώτες. Οι κριτές συμβουλεύτηκαν επίσης τις εθνικές Οργανώσεις Ατόμων με Αναπηρία (DPO’s) και, από κοινού, επέλεξαν το αεροδρόμιο του Αλικάντε ως ξεκάθαρο νικητή, έχοντας υπερβεί και πέρα ​​από τις ελάχιστες απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζει ο Κανονισμός 1107/2006 της ΕΕ.

Το αεροδρόμιο έχει αναπτύξει καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες που σχετίζονται με τα PRM, όπως η παροχή μέσων για την άμεση επαφή βοήθειας με το αεροδρόμιο και όχι μόνο με την αεροπορική εταιρεία, προσφέροντας χώρο φόρτισης ηλεκτρικών αναπηρικών αμαξιδίων, ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά για τη διευκόλυνση της πλοήγησης για επιβάτες με προβλήματα όρασης εντός του αεροδρομίου και δημιουργία συγκεκριμένων λωρίδων PRM για την ασφάλεια και τους ελέγχους διαβατηρίων. Το αεροδρόμιο έχει προγραμματίσει περαιτέρω εντυπωσιακά μέτρα, όπως η κατασκευή ενός αισθητηριακού δωματίου για κρυφές αναπηρίες.

Βραβείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Νικητής: Αεροδρόμιο της Πράγας

Η ACI Europe συνεργάστηκε με την Κοινή Επιχείρηση SESAR 3 για να παραδώσει αυτό το βραβείο, αναγνωρίζοντας ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο που ασπάστηκε την ψηφιοποίηση και υιοθέτησε καινοτόμες τεχνολογίες και διαδικασίες για τη βελτίωση της ασφάλειας, της χωρητικότητας, της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας. Ο φετινός νικητής ήταν το αεροδρόμιο της Πράγας, το οποίο εντυπωσίασε τους κριτές με τα υποδειγματικά του επιτεύγματα ψηφιακού μετασχηματισμού, έχοντας αναπτύξει πολλές λύσεις SESAR. Τα έχει προσαρμόσει στις τοπικές του ανάγκες και επωφελήθηκε από την υιοθέτηση της πιο πρόσφατης ψηφιακής καινοτομίας και τεχνολογιών, όπως η μηχανική μάθηση και η ενοποίηση δεδομένων. Αυτή η προσέγγιση έχει ανταμειφθεί με σημαντικές αυξήσεις στη λειτουργική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης επαινεθεί επίσης σε αυτήν την κατηγορία.

Βραβείο Eco Innovation

Νικητής: Αεροδρόμιο Gatwick

Αυτό το επόμενο βραβείο απονεμήθηκε σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Airport Carbon Accreditation για να αναδείξει ένα αεροδρόμιο που έχει επιδείξει εξαιρετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις. Για να διαγωνιστούν για το βραβείο, οι υποψήφιοι έπρεπε να δώσουν λεπτομέρειες για ένα καινοτόμο έργο σε μία από τις υποδιαιρέσεις Κλιματική Αλλαγή, Διαχείριση Θορύβου, Διαχείριση Βιοποικιλότητας και Άγριας Ζωής ή Κυκλική Οικονομία. Το αεροδρόμιο Gatwick επιλέχθηκε ως νικητής λόγω του φιλόδοξου Σχεδίου Δράσης για τη Βιοποικιλότητα, το οποίο δίνει έμφαση στην προσέγγιση «καθαρού κέρδους» και στη μηδενική χρήση ζιζανιοκτόνων έως το 2030. Η βιοποικιλότητα είναι τεράστιας σημασίας για τα αεροδρόμια και το περιβάλλον, και η πρωτοβουλία του αεροδρομίου Gatwick αντανακλά επίσης τα θετικά δέσμευση τόσο των εργαζομένων όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βιέννης έλαβε επίσης μεγάλο έπαινο σε αυτή την κατηγορία.

Βραβείο Αριστείας στο Ανθρώπινο Δυναμικό

Νικητής: Αεροδρόμιο της Μπολόνια

Το ACI Europe’s Excellence in Human Resources Award δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με το ACI Europe Leadership and HR Forum. Αναγνωρίζοντας ότι η διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική ανάπτυξη ενός αεροδρομίου, το βραβείο τιμά σε ένα τμήμα HR του αεροδρομίου που εφαρμόζει πρακτικές και διαδικασίες πρώτης κατηγορίας για την ανάπτυξη του.

Παγκόσμιο Βραβείο Επιχειρηματικού Συνεργάτη

Νικητής: Smith’s Detection

Αυτό το βραβείο αναγνωρίζει έναν παγκόσμιο επιχειρηματικό συνεργάτη της ACI Europe, είτε ιδιώτη είτε εταιρεία, που έχει κάνει σημαντική συνεισφορά στον κλάδο. Είναι μια σημαντική αναγνώριση των εκτεταμένων προσπαθειών και του έργου που παρέχει η κοινότητα του WBP στο ACI Europe, και της αξίας που προκύπτει από την ενεργό συμμετοχή τους σε επιτροπές, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την έρευνα, τις ειδικές πρωτοβουλίες και φυσικά τις οικονομικές συνεισφορές.

Στην κατηγορία κάτω των 5 εκατομμυρίων επιβατών

Κοινοί νικητές: Αεροδρόμιο Μαδέρας και Αεροδρόμιο Μενόρκα

Ανακοινώθηκαν οι κοινοί νικητές για αυτή την κατηγορία. Τόσο το αεροδρόμιο της Μαδέρας όσο και το αεροδρόμιο της Μινόρκα παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις, ιδιαίτερα στην ανάκαμψη μετά την πανδημία. με το αεροδρόμιο της Μαδέρας να προσθέτει νέες αεροπορικές εταιρείες και δρομολόγια και το αεροδρόμιο της Μινόρκα να φτάνει στο ιστορικό ρεκόρ κυκλοφορίας το 2022. Το αεροδρόμιο της Μαδέρας επαινεθεί επίσης από τους κριτές για τη δέσμευσή του στη βιωσιμότητα, σε συνδυασμό με τις σημαντικές επενδύσεις του για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της εμπειρίας των επιβατών, για παράδειγμα με τη δημιουργία ομάδα φροντίδας Το αεροδρόμιο Menorca επισημάνθηκε για την εντυπωσιακή του δέσμευση για ομαλή πρόσβαση για όλους, για βελτιώσεις στα μέτρα ετοιμότητας και βιωσιμότητας και για τις επενδύσεις του σε καινοτόμες τεχνολογίες.

Στην κατηγορία 5-10 εκατομμυρίων επιβατών

Νικητής: Milano Linate Airport

Αυτό το βραβείο απονεμήθηκε στο Milano Linate Airport, το οποίο έχει διαπρέψει στις προσπάθειές του για βιωσιμότητα με την επίτευξη του επιπέδου 4+ του Airport Carbon Accreditation και τη δέσμευσή του να επιτύχει καθαρό μηδέν έως το 2030. Οι κριτές επαίνεσαν την επιβατοκεντρική προσέγγισή του με αφοσίωση στην απρόσκοπτη παροχή και ασφαλή ταξίδια επιβατών επενδύοντας σε καινοτόμες λύσεις όπως τα Συστήματα Ανίχνευσης Εκρηκτικών για Εξοπλισμό Χαμηλών Αποσκευών (EDS-CB) και υπηρεσίες FaceBoarding.

Στην κατηγορία 10-25 εκατομμυρίων επιβατών

Νικητής: Αεροδρόμιο Ελσίνκι

Κέρδισε αυτή την κατηγορία το αεροδρόμιο του Ελσίνκι, του οποίου η ισχυρή ιστορία βιωσιμότητας και η κορυφαία δέσμευση του κλάδου να επιτύχει το καθαρό μηδέν έως το 2025 το κατέστησαν σαφέστατο πρωτοπόρο. Το αεροδρόμιο έχει βελτιώσει την ανθεκτικότητά του και την επιχειρησιακή του αποτελεσματικότητα με την επιτυχή ενοποίηση δύο τερματικών σταθμών σε μια ενιαία τερματική εγκατάσταση, ένα δύσκολο εγχείρημα.

Το αεροδρόμιο Porto – Francisco SA Carneiro επαινεθεί επίσης σε αυτή την κατηγορία

Στην κατηγορία 25-40 εκατομμυρίων επιβατών

Νικητής: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Νικητής αυτού του βραβείου ήταν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο οποίος έλαβε έντονους επαίνους από τους κριτές για την εστίασή του στην επιχειρησιακή ανθεκτικότητα και την τολμηρή εταιρική στρατηγική βιωσιμότητας. Με μια εντυπωσιακή φιλοδοξία να είναι καθαρό μηδέν μέχρι το 2025, η καινοτόμος στρατηγική «ROUTE 2025» στοχεύει στην παραγωγή ενέργειας επιτόπου χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά για την κάλυψη του 100% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το αεροδρόμιο Avinor Oslo έλαβαν επίσης υψηλά επαίνους σε αυτή την κατηγορία.

Στην κατηγορία Πάνω από 40 εκατομμύρια επιβάτες

Νικητής: Αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης

Ο νικητής αυτής της κατηγορίας, το αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης, έχει την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της φιλόδοξης στρατηγικής του για την επίτευξη καθαρού μηδενισμού έως το 2030. Μέσω της επένδυσής του σε έναν Κόμβο Καινοτομίας, το αεροδρόμιο σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει έργα όπως το «Innovative Cabin Crew». Συνεργάζεται με εσωτερικούς και εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των νεοφυών επιχειρήσεων και άλλων επιχειρήσεων, συνεχίζει να ενθαρρύνει τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Το αεροδρόμιο ήταν επίσης το πρώτο στον κόσμο που εξέδωσε ομόλογο που συνδέεται με τη βιωσιμότητα, μια πρωτοποριακή λύση για την επίτευξη δεσμεύσεων αειφορίας.